Wykonanie

W gorące dni nie zawsze ma się ochotę na ciepły posiłek. Wówczas genialna alternatywą jest
sałatka. Zdrowo, dietetycznie (jeśli ktoś potrzebuje) i syto.Kombinacje dowolne. Moja przedstawia się tak (z tych składników wychodzi z nich baaardzo duża porcja - na 4 osoby):500g piersi z
indyka przyprawionej w ulubionych ziołach i podsmażonej na patelni grillowej lub na zwykłej z odrobiną
oliwy4 garści
makaronu wstążki (ugotować al dente)250g
pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki30g
moreli suszonych pokrojonych w połówki3 łyżki prażonych pestek
słonecznikagarść
orzechów laskowych pokrojonych na połówki250g
rukoli250g
roszponkiodrobina
kiełków rzodkwiWszystkie składniki mieszamy w misce. Ja
indyka zawsze dokładam na sam koniec tuż przed podaniem.sos:2 łyżeczki
musztardy dijon2 łyżeczki
musztardy francuskiej (z ziarnami
gorczycy)1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
cukrusok z połowy małej
cytrynyoliwaWszystkie składniki, prócz
oliwy, mieszamy łyżeczką. Cały czas mieszając po woli dodajemy
oliwę.
Daję jej do momentu, aż mam tyle sosu, ile potrzebuję lub też sprawdzam smak sosiku:)Polewamy sosem
sałatkę przed samym podaniem.Letniego smacznego!