Wykonanie

Ponoć
burki są bardzo zdrowe - staram się więc je częściej jeść:) Mając możliwość zjedzenia świeżej
ryby - zawsze z niej korzystam. Wybiorę ją prędzej niż
mięso. A jeśli jest w połączeniu z moimi ulubionymi
buraczkami i
ziemniakami, to wiadomo, że zapowiada się coś pysznego. Bardzo szybkie do przygotowania i na prawdę smaczne danie.Potrzebujemy:1
filet rybny1 duży
burak wcześniej ugotowany na wpół miękko i obrany1 łyżeczka
miodu płynnego
sól,
pieprzcytryna do skropienia
ryby1/2 łyżeczki
tymianu3 ugotowane
ziemniaki1/2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masłamąka do obtoczenia
ryby1.
Rybę przyprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Pozostawiamy na chwilę w przyprawach.2.
Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2/3
masła i wrzucamy
buraka. Mieszając podgrzewamy go przez 5 minut. Dodajemy
miód i mieszamy. Przyprawiamy
pieprzem. Dodajemy resztę
masła i
mąkę i mieszamy do połączenia składników:)3.
Rybę obtaczamy z dwóch stron w
mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po jakieś 4-7 minut (zależy jak gruby filet).4. Ugotowane
ziemniaki przekładamy do miseczki i ugniatamy z ulubionymi dodatkami.Tym razem moje puree było nieco inne niż zwykle, gdyż prócz
masła i
gałki muszkatołowej dodałam do niego
musztardę francuską - dosłownie 1 łyżeczkę, a bardzo fajnie wzbogaciło to smak:)