ßßß
Proste posiłki są pyszne i nie zajmują dużo czasu. Pęczotto, to nic innego jak kasza jęczmienna pęczak z warzywami i soczewicą zieloną. Danie, które na talerzu zachwyca kolorami, smakuje i pachnie szafranem i - co najważniejsze - stanowi sycące danie zawierające wiele witamin i składników odżywczych.Obiad bez mięsa może być nie tylko pożywny, ale i bardzo smaczny:)Potrzebujemy:podaję składniki na porcję dla 4 osób2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak suchej1 pęczek zielonej pietruszki - posiekanej3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 cebula posiekana w kostkę1 papryka czerwona posiekana w kostkę150g szpinaku - liście świeże - pokrojonego w mniejsze kawałki3/4 łyżeczki szafranu3 łyżeczki solipieprz1 i 1/2l wody - wrzątek250g pieczarek pokrojonych w kostkę3/4 szklanki zielonej soczewicy2 łyżki masłaoliwa do smażenia1. Szafran i sól wsypujemy do większego naczynia i zalewamy wrzątkiem.2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy do podsmażenia cebulkę. Mieszamy co jakiś czas. Po 4 minutach dodajemy paprykę. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.3. Dodajemy pieczarki i 1/2 łyżki masła. Podsmażamy chwilkę razem.4. Dodajemy szpinak i czosnek. Mieszamy i wszystko razem zostawiamy na średnim gazie na 4 minuty. Szpinak zdecydowanie zmniejszy swoją objętość:)5. Dodajemy kaszę i soczewicę. Zalewamy wodą z szafranem - tak, by przykryć wszystkie składniki plus 0,5cm więcej. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu pyrkolimy co jakiś czas mieszając, około 30 minut. Gdy robi się mało płynu - dolewamy. Gotujemy aż kasza będzie miękka.6. Na koniec dodajemy resztę masła i mieszamy wszystko razem. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.Smacznego!