Wykonanie

Proste posiłki są pyszne i nie zajmują dużo czasu. Pęczotto, to nic innego jak
kasza jęczmienna pęczak z warzywami i
soczewicą zieloną. Danie, które na talerzu zachwyca kolorami, smakuje i pachnie
szafranem i - co najważniejsze - stanowi sycące danie zawierające wiele witamin i składników odżywczych.Obiad bez
mięsa może być nie tylko pożywny, ale i bardzo smaczny:)Potrzebujemy:podaję składniki na porcję dla 4 osób2 szklanki
kaszy jęczmiennej pęczak suchej1 pęczek zielonej
pietruszki - posiekanej3 ząbki
czosnku pokrojone w plasterki1
cebula posiekana w kostkę1
papryka czerwona posiekana w kostkę150g
szpinaku - liście świeże - pokrojonego w mniejsze kawałki3/4 łyżeczki
szafranu3 łyżeczki
solipieprz1 i 1/2l
wody - wrzątek250g
pieczarek pokrojonych w kostkę3/4 szklanki
zielonej soczewicy2 łyżki
masłaoliwa do smażenia1.
Szafran i
sól wsypujemy do większego naczynia i zalewamy wrzątkiem.2. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wkładamy do podsmażenia
cebulkę. Mieszamy co jakiś czas. Po 4 minutach dodajemy
paprykę. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.3. Dodajemy
pieczarki i 1/2 łyżki
masła. Podsmażamy chwilkę razem.4. Dodajemy
szpinak i
czosnek. Mieszamy i wszystko razem zostawiamy na średnim gazie na 4 minuty.
Szpinak zdecydowanie zmniejszy swoją objętość:)5. Dodajemy
kaszę i
soczewicę. Zalewamy
wodą z
szafranem - tak, by przykryć wszystkie składniki plus 0,5cm więcej. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu pyrkolimy co jakiś czas mieszając, około 30 minut. Gdy robi się mało płynu - dolewamy. Gotujemy aż
kasza będzie miękka.6. Na koniec dodajemy resztę
masła i mieszamy wszystko razem. Posypujemy posiekaną zieloną
pietruszką.Smacznego!