ßßß
Od kiedy mój mąż zaczął nową pracę, w bardzo nietradycyjnych godzinach, cierpię na ciągły brak czasu. Teraz nie bardzo mamy szansę na dzielenie się obowiązkami:) Dlatego znów makaron i znów na szybko.Potrzebujemy:300g makaronu (ja dałam penne i świderki)150g szpinaku świeżego baby7 pomidorków koktajlowych pociętych na pół100g łososia wędzonego pokrojonego w kosteczkę2 ząbki czosnkusól i pieprzzioła prowansalskie2 łyżki ziaren sezamu3 łyżki oliwy z oliwek1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i hartujemy. Przesypujemy go do garnka po gotowaniu.2. Na patelni rozgrzewamy oliwę - 1 i 1/2 łyżki - wrzucamy szpinak i na średnim ogniu podsmażamy jakieś 3 minuty.3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty.4. Dodajemy łososia, mieszamy i zostawiamy na ogniu na 3 minuty, mieszając.5. Szpinak dokładamy do garnka z makaronem.6. Na patelnię wrzucamy pomidory i na średnim ogniu przesmażamy 5 minut. Przyprawiamy ziołami. Dodajemy do garnka.7. Wszystko w garnku razem mieszamy. Dodajemy sezam i świeżo mielony pieprz. Mieszamy raz jeszcze:)Podając można posypać mozzarellą, parmezanem czy innym serem:)