Wykonanie
Dla małych i dużych leniwych smakoszyTen smak pamiętam jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Później powrócił do mnie na pierwszym roku studiów w jednym z dobrze znanych poznańskich barów
mlecznych. Pewnie każdy, kto ma babcię, wychowywał się w okresie, kiedy
ziemniaki i
mąka królowały na stolach lub ma bardzo żartą rodzinkę lubiącą mączne potrawy, zna tę potrawę:)Niewiele trzeba, by zrobić leniwe. Tak na prawdę odrobinę cierpliwości i składniki dostępne w każdej kuchni:-
ziemniaki ugotowane, ostudzone i następnie ubite-
twaróg półtłusty(moje proporcje, to 2:1 lub 3:1 jak mam mocno
śmietankowy twaróg; z proporcjami, to najlepiej samemu spróbować, co smakuje nam i naszym domownikom)- 2
jajkja-
mąka- szczypta
soliZiemniaki ubijamy i dodajemy do nich
twaróg. ugniatamy wszystko razem, by połączyło w jedną całość. Następnie dodajemy
jajko,
sól i stopniowo
mąkę. Ważne, by ciasto ugniatać dość szybko i energicznie.
Mąkę dodajemy, by powstało nam ciasto (bez widocznych
ziemniaków i
twarogu), które nie lepi się do rąk:)Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części i tworzymy z nich ruloniki, z których wycinamy pod skosem małe kawałki.W garnku gotujemy posoloną
wodę, do której dodajemy odrobinę
oleju (to sprawi, że kopytka nie będą się do siebie lepiły). Wrzucamy partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotujemy jakieś 2-3 minuty. Wybieramy cedzakiem na talerz.

Dobrze smakują z:-
bułką tartą zagrzaną na masełku,-
śmietaną (zwykłą lub bitą) ,-
syropem orkiszowym-
cukrem-
owocami- zeszkloną
cebulką na
maśle-
masłem-
jagodami w
syropie:)Tak na prawdę można je podawać na bardzo wiele sposobów - wszystko zależy od naszej inwencji i upodobań
smakowych.Smacznego wszystkim mącznym łasuchom!