Wykonanie
As colder days approach I have been craving food that will
make me warm. Creamy soups are perfect this
time of the year. It's good to use seasonal produce for it too. Butternut squash soup is my today's choice.Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą
porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem.For 4 portions:2 tablespoons
olive oil2 onions - chopped700ml chicken or vegetable stock150 ml double creamSalt and pepper to season
Chili flakes (optional)Pumpkin seeds - roasted - to garnishPumpkin seeds oil to drizzleNa 4 porcje:2 łyżki
oliwy z oliwek2
cebule posiekane1
dynia obrana I pokrojona w kostkę700ml
bulionu z kury lub warzywnego150 ml tłustej słodkiej
śmietankiSól I
pieprz do smakuSzczypta
płatków chili (opcjonalnie)Podprażone
pestki dyni do dekoracji
Olej z pestek dyni do dekoracjiMethod:Gently sweat the onion on the
olive oil and add chopped butternut squash. Cook for 10 minutes until it starts to get tender. Remember to stir it occasionally. Add stock and cook for further 10 minutes. Add cream. Bring to boil. Now blend it to a creamy consistency and season to taste. Add
chili flakes if you like.
Pour into bowls and garnish with pumpkin seeds and drizzle with oil.Przygotowanie:
Cebulę należy lekko zeszklić na
oliwie z oliwek i dodać pokrojoną
dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż
dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy
bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać
śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę
płatków chili. Zupę można posypać prażonymi
pestkami dyni i skropić
olejem z pestek dyni.Smacznego!