Wykonanie
Na słodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka.
Biszkopt:7
jajek1 szklanka
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego
kakao1 łyżka
olejuNadzienie:250ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru,
Wiśnie w lekkim
syropie (dla dorosłych
będę lepsze w
likierze ;-))Lekki poncz z
wody,
soku cytrynowego i
cukru do nasączenia
biszkoptuDekoracja:400g
czekolady (pół na pół gorzka i
mleczna)150g
śmietanki kremówkiOdrobina
masła2 opakowania M&Msów
Wafelki czekoladowePiekarnik rozgrzać do 160 st C,
żółtka ubić z
cukrem na gładką masę, przesiać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dodając
olej. Masa będzie gęsta.
Białka ubić osobno na sztywno. Dodawać porcjami do masy
kakaowej i za każdym razem dokładnie połączyć. Ważne jest żeby wymieszać wszystko łyżką. Piec ok 45 minut lub do ‘suchego patyczka’. Ja zazwyczaj robię
biszkopt wieczór wcześniej i zostawiam w piekarniku na noc żeby powoli się wystudził.Mój
biszkopt przekroiłam tylko na pół, ale można na ile warstw się chce. Nasączyłam ponczem. Ubiłam
śmietanę z
cukrem na sztywno i przełożyłam
biszkopt. Na to poukładałam
wiśnie i docisnęłam druga połówką
biszkoptu.Do dekoracji można użyc gotowego
czekoladowego ganache lub
polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi sie ją też samemu.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli
wodnej z odrobiną
masła a następnie dodać
śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna.Gdy nasze
czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy
wafelki naokoło
tortu. Do środka wrzucamy M&Msy.Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas
wafelki dobrze przykleją się do
tortu.Smacznego!