Wykonanie
szczawOdkąd nie mieszkam już w domu rodzinnym ,czyli od około dwóch lat, po raz pierwszy jem zupę ze szczawiu. Zawsze przyrządzała ją moja mama, jak tylko świeży
szczaw urósł w ogródku albo można było kupić na rynku.Kilka dni temu moja mama zakupiła
szczaw i podzieliła się ze mną pół na pół. Nigdy nie robiłam tej zupy, ale jak na pierwszy raz muszę samą siebie pochwalić, ponieważ wyszła mi identycznie jak zupa w wykonaniu mamy.Najczęściej zupę tę można spotkać z dodatkiem
jaja na twardo, a moja mama i teraz ja robimy z nieco inaczej dodanym
jajem do zupy, ale o tym będzie poniżej.Składniki:świeże liście szczawiu
żeberka lub kości (bądź inne
mięso, ew. kostka bulionowa)
śmietana do zupy2
jaja2 łyżki
mąkiprzyprawy (
pieprz,
sól, Kucharek)
ziele angielskielistek laurowyziemniakiboczek wędzonySporządzić
wywar z
mięsa.
Szczaw opłukać w letniej wodzie, a następnie do miękkiego
mięsa przełożyć liście i gotować do momentu uzyskania lekkiego smaku kwaśności.
Jaja wbić do kubeczka, rozbełtać, lekko posolić i cienkim strumieniem wlewać do zupy jednocześnie mieszając. Zaraz
potem dodać do zupy odrobinę zahartowanej
śmietany i rozrobionej z
wodą mąki. Na koniec zupę przyprawić w/g uznania.Jako dodatek do zupy są
ziemniaki. Obrane
ziemniaki pokroić na mniejsze części i ugotować. W
między czasie na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę
boczek. Do ugotowanych
ziemniaków dodać podsmażony
boczek, a następnie ugnieść wszystko razem tak, aby
boczek wymieszał się z
ziemniakami.