ßßß Cookit - przepis na Wielkie pierogi we francuzie

Wielkie pierogi we francuzie

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste do przyrządzenia, nie zajmują zbyt wiele czasu i smakują bardzo. Pierogi z ciasta francuskiego mogą być z różnym nadzieniem, ale ja najbardziej lubię z mięsem mielonym przyrządzonym jak do spaghetti.
Porcja na 2 osoby
A oto składniki:
ciasto francuskie
250 g mięsa mielonego
pół czerwonej papryki
1 pomidor
1 cebula
20 g pieczarek
ząbek czosnku
sól
pieprz
oregano
przyprawa do mięsa mielonego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Najpierw na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora, rozgnieciony ząbek czosnku i rozdrobnione mięso mielone.Dolać odrobinkę wody. Dusić pod przykryciem około 10 minut [aby składniki nie były twarde, a mięso surowe], następnie zdjąć przykrywkę i pozwolić na odparowanie sosu.
Po usmażeniu odstawić patelnie z farszem do ostygnięcia.
Włączyć piekarnik na 180*C .Schłodzony farsz nakładać na ciasto francuskie.
Ciasto podzielić na dwie części. Na każdej części nałożyć farsz [jak na zdjęciu], następnie złożyć na pół i przygniatać ciasto palcem dookoła, aby się połączyło [ma to zapobiec ewentualnemu wypłynięciu sosu ze środka podczas pieczenia], potem widelcem zrobić szlaczek dookoła.
Gotowe ciasto z farszem przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut na złoty kolor.
Pierogi można podawać z sosem pomidorowym lub innym do wyboru.
Źródło:http://kulinariat.blogspot.com/2013/11/wielkie-pierogi-we-francuzie.html