Wykonanie
Bardzo proste do przyrządzenia, nie zajmują zbyt wiele czasu i smakują bardzo. Pierogi z
ciasta francuskiego mogą być z różnym nadzieniem, ale ja najbardziej lubię z
mięsem mielonym przyrządzonym jak do spaghetti.Porcja na 2 osobyA oto składniki:
ciasto francuskie250 g
mięsa mielonegopół
czerwonej papryki1
pomidor1
cebula20 g
pieczarekząbek
czosnkusólpieprzoreganoprzyprawa do mięsa mielonego
olej do smażeniaPrzygotowanie:Najpierw na rozgrzanym
oleju zeszklić posiekaną
cebulę, dodać drobno pokrojone
pieczarki oraz
paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę
pomidora, rozgnieciony ząbek
czosnku i rozdrobnione
mięso mielone.Dolać odrobinkę
wody. Dusić pod przykryciem około 10 minut [aby składniki nie były twarde, a
mięso surowe], następnie zdjąć przykrywkę i pozwolić na odparowanie sosu.Po usmażeniu odstawić patelnie z farszem do ostygnięcia.Włączyć piekarnik na 180*C .Schłodzony farsz nakładać na
ciasto francuskie.Ciasto podzielić na dwie części. Na każdej części nałożyć farsz [jak na zdjęciu], następnie złożyć na pół i przygniatać ciasto palcem dookoła, aby się połączyło [ma to zapobiec ewentualnemu wypłynięciu sosu ze środka podczas pieczenia],
potem widelcem zrobić szlaczek dookoła.Gotowe ciasto z farszem przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut na złoty kolor.Pierogi można podawać z
sosem pomidorowym lub innym do wyboru.