ßßß Cookit - przepis na Rożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Rożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Gdy wraca się z urlopu, po otwarciu lodówki zastaje się światło. I wtedy rodzi się pytanie: co ja dziś ugotuję na obiad? Przeszukuję półkę po półce, zamrażalnik i szafki. Co znajduję? Mięso mielone, pieczarki i ciasto francuskie, po drodze wpadają w ręce cebula i pomidory i powoli rodzi się pomysł! Będzie pysznie! Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250g mięsa mielonego
- duża garść pieczarek
- cebula
- 2 pomidory
- sól, pieprz, oregano
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy na kosteczkę, pieczarki na grubsze plastry, a pomidory na większą kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posolone i popieprzone mięso mielone z cebulą. Po 4 minutkach dodajemy pokrojone pieczarki, a gdy lekko zmiekną dodajemy pomidory. wszystko jeszcze dusimy aż powstanie gęsty farsz. Całość doprawiamy oregano (lub ulubionym ziołem) i zostawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190st.C. Ciasto lekko rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy farsz - ile się zmieści i zakrejamy rogi tworząc rożek - trójkącik. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż się ładnie zarumienią ok. 30 min. Smacznego!
Ps. Podawałam je z pyszną Lutenicą
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/10/rozki-z-ciasta-francuskiego-z-miesem.html