Wykonanie
Gdy wraca się z urlopu, po otwarciu lodówki zastaje się światło. I wtedy rodzi się pytanie: co ja dziś ugotuję na obiad? Przeszukuję półkę po półce, zamrażalnik i szafki. Co znajduję?
Mięso mielone,
pieczarki i
ciasto francuskie, po drodze wpadają w ręce
cebula i
pomidory i powoli rodzi się pomysł! Będzie pysznie! Zapraszam :)
SKŁADNIKI:- opakowanie
ciasta francuskiego- 250g
mięsa mielonego- duża garść
pieczarek-
cebula- 2
pomidory-
sól,
pieprz,
oregano-
oliwa do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy na kosteczkę,
pieczarki na grubsze plastry, a
pomidory na większą kostkę. Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy posolone i popieprzone
mięso mielone z
cebulą. Po 4 minutkach dodajemy pokrojone
pieczarki, a gdy lekko zmiekną dodajemy
pomidory. wszystko jeszcze dusimy aż powstanie gęsty farsz. Całość doprawiamy
oregano (lub ulubionym
ziołem) i zostawiamy do ostudzenia.Piekarnik nagrzewamy do 190st.C. Ciasto lekko rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy farsz - ile się zmieści i zakrejamy rogi tworząc rożek - trójkącik. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż się ładnie zarumienią ok. 30 min. Smacznego!Ps. Podawałam je z pyszną Lutenicą