ßßß Cookit - przepis na Zupa szparagowa z serem cheddar i jajkiem w koszulce.

Zupa szparagowa z serem cheddar i jajkiem w koszulce.

nazwa

Wykonanie

Tak, będę Was jeszcze jakiś czas zanudzać szparagami... ale jak tego nie robić?
Tym razem zupa, zupa na bazie mojej szparagowej, jest ona świetną bazą do eksperymentów kulinarnych!
skladniki
około 1 kg szparagów
łyżeczka masła
3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki mąki
125 ml zimnej wody
sól
biały pieprz
cukier
kapka cytryny
1 jajko
łyżka tartego sera cheddar na czarkę
Przygotowanie
Szparagi dokładnie płuczemy z piachu w zimnej wodzie, obieramy - ja to robię nożem do sera - takim płaskim, otwór między ostrzami jest tak akurat żeby pozbyć sie twardej części warzywa. ( UWAGA! nie wyrzucamy obierek!)
W razie konieczności odcinamy końcówki, zależy od świeżości szparaga.
A jak je gotować jeśli nie mam specjalnego garnka? Wystarczy związać sznurkiem, postawić i zalać w wysokim garnku wodą pozostawiając odkryte łebki, one się krócej gotują i mogą się rozpaść.
Wodę solimy , słodzimy, dodajemy łyżeczkę masła. Po zagaotowaniu warzywa gotujemy około 15 - 20 minut do miękości. Wyławiamy, do wody wrzucamy nasze obierku i podgotowujemy kilka minut, wyławiamy. Powinno nam zostać około 1 litra wywaru, do takiej ilości dodajemy mąkę połączoną z wodą ( mieszmy makę w 125 ml zimnej wody) i gotujemy kilka minut mieszając, żeby nie wyszły nam grudy. Teraz kremówka, do szklanki wlewamy trochę zupy i dodajemy śmietankę, w ten sposób nic nam się nie zważy! Dodajemy naszą miesznkę do wywaru cały czas mieszając, teraz cytryna - około pół łyżeczki soku, smakujemy czy jest ok, w razie potrzeby dodajemy cukru lub soli. Zupę odstawiamy z gazu na jakieś 5 - 10 minut i w tym czasie robimy jajko w koszulce. Po napełnieniu czarek dodajemy starty na grubej tarce cheddar,pieprz, jajko .
Do zupy wkrawamy cząstki szparagów i posypujemy tym razem koperkiem.
Bona Apetita!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/05/zupa-szparagowa-z-serem-cheddar-i.html