Wykonanie
Tak,
będę Was jeszcze jakiś czas zanudzać
szparagami... ale jak tego nie robić?Tym razem zupa, zupa na bazie mojej szparagowej, jest ona świetną bazą do eksperymentów kulinarnych!

skladnikiokoło 1 kg
szparagówłyżeczka
masła3 łyżki
śmietanki 30%2 łyżki
mąki125 ml zimnej
wodysólbiały pieprzcukierkapka
cytryny1
jajkołyżka tartego
sera cheddar na czarkę

Przygotowanie
Szparagi dokładnie płuczemy z piachu w zimnej wodzie, obieramy - ja to robię nożem do
sera - takim płaskim, otwór
między ostrzami jest tak akurat żeby pozbyć sie twardej części warzywa. ( UWAGA! nie wyrzucamy obierek!)W razie konieczności odcinamy końcówki, zależy od świeżości
szparaga.A jak je gotować jeśli nie mam specjalnego garnka? Wystarczy związać sznurkiem, postawić i zalać w wysokim garnku
wodą pozostawiając odkryte łebki, one się krócej gotują i mogą się rozpaść.
Wodę solimy , słodzimy, dodajemy łyżeczkę
masła. Po zagaotowaniu warzywa gotujemy około 15 - 20 minut do miękości. Wyławiamy, do
wody wrzucamy nasze obierku i podgotowujemy kilka minut, wyławiamy. Powinno nam zostać około 1 litra
wywaru, do takiej ilości dodajemy
mąkę połączoną z
wodą ( mieszmy
makę w 125 ml zimnej
wody) i gotujemy kilka minut mieszając, żeby nie wyszły nam grudy. Teraz kremówka, do szklanki wlewamy trochę zupy i dodajemy
śmietankę, w ten sposób nic nam się nie zważy! Dodajemy naszą miesznkę do
wywaru cały czas mieszając, teraz
cytryna - około pół łyżeczki soku, smakujemy czy jest ok, w razie potrzeby dodajemy
cukru lub
soli. Zupę odstawiamy z gazu na jakieś 5 - 10 minut i w tym czasie robimy
jajko w koszulce. Po napełnieniu czarek dodajemy starty na grubej tarce
cheddar,
pieprz,
jajko .Do zupy wkrawamy cząstki
szparagów i posypujemy tym razem
koperkiem.
Bona Apetita!