ßßß
skladnikiokoło 1 kg szparagówłyżeczka masła3 łyżki śmietanki 30%2 łyżki mąki125 ml zimnej wodysólbiały pieprzcukierkapka cytryny1 jajkołyżka tartego sera cheddar na czarkę
PrzygotowanieSzparagi dokładnie płuczemy z piachu w zimnej wodzie, obieramy - ja to robię nożem do sera - takim płaskim, otwór między ostrzami jest tak akurat żeby pozbyć sie twardej części warzywa. ( UWAGA! nie wyrzucamy obierek!)W razie konieczności odcinamy końcówki, zależy od świeżości szparaga.A jak je gotować jeśli nie mam specjalnego garnka? Wystarczy związać sznurkiem, postawić i zalać w wysokim garnku wodą pozostawiając odkryte łebki, one się krócej gotują i mogą się rozpaść.Wodę solimy , słodzimy, dodajemy łyżeczkę masła. Po zagaotowaniu warzywa gotujemy około 15 - 20 minut do miękości. Wyławiamy, do wody wrzucamy nasze obierku i podgotowujemy kilka minut, wyławiamy. Powinno nam zostać około 1 litra wywaru, do takiej ilości dodajemy mąkę połączoną z wodą ( mieszmy makę w 125 ml zimnej wody) i gotujemy kilka minut mieszając, żeby nie wyszły nam grudy. Teraz kremówka, do szklanki wlewamy trochę zupy i dodajemy śmietankę, w ten sposób nic nam się nie zważy! Dodajemy naszą miesznkę do wywaru cały czas mieszając, teraz cytryna - około pół łyżeczki soku, smakujemy czy jest ok, w razie potrzeby dodajemy cukru lub soli. Zupę odstawiamy z gazu na jakieś 5 - 10 minut i w tym czasie robimy jajko w koszulce. Po napełnieniu czarek dodajemy starty na grubej tarce cheddar,pieprz, jajko .Do zupy wkrawamy cząstki szparagów i posypujemy tym razem koperkiem.Bona Apetita!