ßßß
składnikibotwinka - pęczek2 małe młode cebulki wraz ze szczypiorkiem3 rzodkiewkigarść liści szczawiu - opcjonalniejajka gotowane na twardosólpieprzlitr dobrej maślanki - użyłam Wrzesińskiejłyżeczka masłałyżeczka soku z cytrynypęczek koperku
przygotowanieWarzywa myjemy. Małą botwinkę obieramy z "wąsów" i drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Liście siekamy na drobne kawałki wraz z łodygą. Cebulki również drobno siekamy.Naszą botwinkę wraz z cebulką podsmażamy lekko na maśle - 3-4 minuty.Po ostygnięciu przekładamy do miski, dodajemy maślankę, posiekany koperek, szczypior i szczaw. Mieszamy, doprawiamy cytryną, solą i pieprzem.Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, wtedy wszystkie smaki się przegryzą.Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.Powiem Wam w tajemnicy, że najlepiej smakuje na drugi dzień ;)Bona Apetita!