ßßß
Przygotowanie:1. Ciastka kruszymy na małe kawałki. Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy na niej pokruszone ciastka (trochę zostawiamy na posypanie wierzchu ciasta). Lekko dociskamy, odkładamy na bok.2. W misce za pomocą miksera ubijamy jajka razem z cukrem.3. Do śmietanowego sera dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach. Po połączeniu składników dodajemy budyń waniliowy i likier amaretto.4. Do serowej masy stopniowo dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.5. Całość wylewamy na ciasteczka. Wierzch posypujemy resztą ciastek i płatkami migdałowymi.6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, góra dół, bez termoobiegu na 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.Polewa czekoladowa: roztapiamy masło, dodajemy połamaną w kawałki czekoladę, dolewamy mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą polewę wylewamy na ostudzone ciasto.Dekorujemy orzechami, rodzynkami, wiśniami z nalewki - wszystko zależy od Was :)