Wykonanie
Na niedzielę wyczekuję cały tydzień, bo wtedy
mogę sobie pozwolić na coś słodkiego. Dzisiaj u mnie gości szybka
tarta sernikowa z delikatnymi procentami :). Robi się ją w max 30 minut przy dobrej organizacji. Spód sernika jest delikatnie zmodyfikowany, ponieważ nie ma tu standardowego ciasta kruchego, a są pokruszone
czekoladowe ciasteczka. Dodatek
likieru amaretto super dopełnia całość. Gwarantuję Wam, że na jednym kawałku nie skończycie :)Składniki:500 g
sera śmietanowego250 g
serka mascarpone5
jajek1
budyń waniliowy bez
cukru7 łyżek
likieru amaretto100 g
cukru2 opakowania
czekoladowych herbatników50 g
płatków migdałowychdowolnie:
orzechy,
rodzynki,
wiśnie z
nalewkiPolewa:łyżeczka
masłatabliczka
mlecznej czekolady4 łyżki
mleka 2%
Przygotowanie:1.
Ciastka kruszymy na małe kawałki. Formę do tarty smarujemy
masłem, posypujemy
mąką i wykładamy na niej pokruszone
ciastka (trochę zostawiamy na posypanie wierzchu ciasta). Lekko dociskamy, odkładamy na bok.2. W misce za pomocą miksera ubijamy
jajka razem z
cukrem.3. Do
śmietanowego sera dodajemy po łyżce
serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach. Po połączeniu składników dodajemy
budyń waniliowy i
likier amaretto.4. Do serowej masy stopniowo dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.5. Całość wylewamy na
ciasteczka. Wierzch posypujemy resztą
ciastek i
płatkami migdałowymi.6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, góra dół, bez termoobiegu na 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Polewa czekoladowa: roztapiamy
masło, dodajemy połamaną w kawałki
czekoladę, dolewamy
mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą polewę wylewamy na ostudzone ciasto.Dekorujemy
orzechami,
rodzynkami,
wiśniami z
nalewki - wszystko zależy od Was :)