ßßß Cookit - przepis na Troszkę procentowa tarta sernikowa :)

Troszkę procentowa tarta sernikowa :)

nazwa

Wykonanie

Na niedzielę wyczekuję cały tydzień, bo wtedy mogę sobie pozwolić na coś słodkiego. Dzisiaj u mnie gości szybka tarta sernikowa z delikatnymi procentami :). Robi się ją w max 30 minut przy dobrej organizacji. Spód sernika jest delikatnie zmodyfikowany, ponieważ nie ma tu standardowego ciasta kruchego, a są pokruszone czekoladowe ciasteczka. Dodatek likieru amaretto super dopełnia całość. Gwarantuję Wam, że na jednym kawałku nie skończycie :)
Składniki:
500 g sera śmietanowego
250 g serka mascarpone
5 jajek
1 budyń waniliowy bez cukru
7 łyżek likieru amaretto
100 g cukru
2 opakowania czekoladowych herbatników
50 g płatków migdałowych
dowolnie: orzechy, rodzynki, wiśnie z nalewki
Polewa:
łyżeczka masła
tabliczka mlecznej czekolady
4 łyżki mleka 2%
Przygotowanie:
1. Ciastka kruszymy na małe kawałki. Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy mąką i wykładamy na niej pokruszone ciastka (trochę zostawiamy na posypanie wierzchu ciasta). Lekko dociskamy, odkładamy na bok.
2. W misce za pomocą miksera ubijamy jajka razem z cukrem.
3. Do śmietanowego sera dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach. Po połączeniu składników dodajemy budyń waniliowy i likier amaretto.
4. Do serowej masy stopniowo dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
5. Całość wylewamy na ciasteczka. Wierzch posypujemy resztą ciastek i płatkami migdałowymi.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, góra dół, bez termoobiegu na 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Polewa czekoladowa: roztapiamy masło, dodajemy połamaną w kawałki czekoladę, dolewamy mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą polewę wylewamy na ostudzone ciasto.
Dekorujemy orzechami, rodzynkami, wiśniami z nalewki - wszystko zależy od Was :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/09/troszke-procentowa-tarta-sernikowa.html