Wykonanie
Naleśniki uwielbia chyba każdy z nas. Wcale się temu nie dziwię, bo są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Są doskonałym rozwiązaniem na każdą
porę dnia - śniadanie, obiad, kolację czy też deser. Można je łączyć z rozmaitymi dodatkami. Mogą być w wersji na słodko: z dodatkiem
dżemów,
twarogów,
bakali lub wersji na słono: z farszem mięsnym,
grzybowym,
szpinakowym etc. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są świetne po odgrzaniu na drugi dzień w piekarniku czy na patelni. Tradycyjny naleśnik powinien być cienki i chrupiący, nie powinien się rwać i nie może pływać w tłuszczu.Składniki (na ok. 10 sztuk):150 gram
mąki - typ 500250 ml
mleka 2%2
jajka125 ml
wody gazowanejszczypta
solioliwa z oliwek1. Do przesianej
mąki dodajemy
jajka,
mleko i
sól. Całość miksujemy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut.2. Przed samym smażeniem dodajemy
wodę gazowana w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.3. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości
oliwy z oliwek.4. Dodajemy ulubiony farsz, zawijamy w rulon lub trójkąt i zajadamy :)