ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne naleśniki - przepis podstawowy

Tradycyjne naleśniki - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Naleśniki uwielbia chyba każdy z nas. Wcale się temu nie dziwię, bo są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Są doskonałym rozwiązaniem na każdą porę dnia - śniadanie, obiad, kolację czy też deser. Można je łączyć z rozmaitymi dodatkami. Mogą być w wersji na słodko: z dodatkiem dżemów, twarogów, bakali lub wersji na słono: z farszem mięsnym, grzybowym, szpinakowym etc. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są świetne po odgrzaniu na drugi dzień w piekarniku czy na patelni. Tradycyjny naleśnik powinien być cienki i chrupiący, nie powinien się rwać i nie może pływać w tłuszczu.
Składniki (na ok. 10 sztuk):
150 gram mąki - typ 500
250 ml mleka 2%
2 jajka
125 ml wody gazowanej
szczypta soli
oliwa z oliwek
1. Do przesianej mąki dodajemy jajka, mleko i sól. Całość miksujemy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut.
2. Przed samym smażeniem dodajemy wodę gazowana w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
4. Dodajemy ulubiony farsz, zawijamy w rulon lub trójkąt i zajadamy :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/09/tradycyjne-nalesniki-przepis-podstawowy.html