ßßß Cookit - przepis na Gotuj z Alą: Babeczki z kremem budyniowym

Gotuj z Alą: Babeczki z kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Każdy z Was na pewno uwielbia kruche ciasteczka. A najlepiej jak mają jeszcze jakiś dodatek, w postaci kremu, owocu albo czekolady. Moje pyszne babeczki mają to wszystko, a do tego wyglądają bardzo apetycznie.
A jeśli się martwicie, że przygotowanie tych ciasteczek będzie trwało długo to jesteście w błędzie :) Przygotowanie 40 babeczek trwało 1h (z czego 2 partie babeczek były po 20 minut w piekarniku).
Składniki na 40 babeczek:
500 g mąki pszennej
4 żółtka (mogą być 3 jeśli macie duże jajka)
300 g masła
1 szklanka cukru pudru
Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego (takie na 1/2 litra mleka)
700 ml mleka
pół kostki masła
Owoce do dekoracji (maliny, czereśnie koktajlowe, jagody)
Mąkę siekamy z masłem (ja nie używam noża, tylko rozgniatam rękami). Następnie dodajemy żółtka i cukier, a następnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto mamy gotowe wałkujemy je i kładziemy na metalowe foremki do babeczek (moje ciasto trochę się kleiło więc po prostu wałkowałam 1 placuszek grubości 5 mm i kładłam na foremkę, potem następny i tak aż ciasto się skończyło).
Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Kiedy babeczki się pieką robimy budyń, z tym że używamy mniej mleka niż podane na opakowaniu (można dodać też trochę więcej cukru). Studzimy budyń w garnku. Jak ostygnie dodajemy pół kostki masła i miksujemy mikserem aż do uzyskania konsystencji kremu.
Krem nakładamy do wystudzonych babeczek i dekorujemy owocami. Najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu :)
Koszt przygotowania: ok 20 złotych (z owocami)
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: Średnie
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/06/babeczki-z-kremem-budyniowym.html