Wykonanie
Każdy z Was na pewno uwielbia kruche
ciasteczka. A najlepiej jak mają jeszcze jakiś dodatek, w postaci kremu,
owocu albo
czekolady. Moje pyszne babeczki mają to wszystko, a do tego wyglądają bardzo apetycznie.A jeśli się martwicie, że przygotowanie tych
ciasteczek będzie trwało długo to jesteście w błędzie :) Przygotowanie 40 babeczek trwało 1h (z czego 2 partie babeczek były po 20 minut w piekarniku).Składniki na 40 babeczek:500 g
mąki pszennej4
żółtka (mogą być 3 jeśli macie duże
jajka)300 g
masła1 szklanka
cukru pudruSkładniki na krem:2 opakowania budyniu
waniliowego (takie na 1/2 litra
mleka)700 ml
mlekapół kostki
masłaOwoce do dekoracji (
maliny,
czereśnie koktajlowe,
jagody)
Mąkę siekamy z
masłem (ja nie używam noża, tylko rozgniatam rękami). Następnie dodajemy
żółtka i
cukier, a następnie zagniatamy ciasto. Gdy ciasto mamy gotowe wałkujemy je i kładziemy na metalowe foremki do babeczek (moje ciasto trochę się kleiło więc po prostu wałkowałam 1 placuszek grubości 5 mm i kładłam na foremkę,
potem następny i tak aż ciasto się skończyło).Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.Kiedy babeczki się pieką robimy
budyń, z tym że używamy mniej
mleka niż podane na opakowaniu (można dodać też trochę więcej
cukru). Studzimy
budyń w garnku. Jak ostygnie dodajemy pół kostki
masła i miksujemy mikserem aż do uzyskania konsystencji kremu.Krem nakładamy do wystudzonych babeczek i dekorujemy
owocami. Najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu :)

Koszt przygotowania: ok 20 złotych (z
owocami)Czas przygotowania: 1hStopień trudności: Średnie