Wykonanie
Takich dań jak pieczenie nie robimy w domu zbyt często, zazwyczaj szukamy jakiejś okazji, żeby popisać się kulinarnymi umiejętnościami. A tak naprawdę, zrobienie rolowanej pieczeni z
cielęciny to żadna wielka sztuka. Wystarczy kawałek
mięsa, odrobina fantazji i piekarnik.Przyznam, że takie
mięso piekłam pierwszy raz, a wyszło całkiem smacznie. Moim zdaniem, to nie tyle
cielęcina nadaje potrawie charakter, co raczej nadzienie.Sama
cielęcina jest bardzo delikatna, dlatego w środku musi znaleźć się jakiś kontrastujący składnik.Zapraszam do spróbowania pieczeni cielęcej z
koperkowym nadzieniem z
indyka, urozmaiconej
marchewką - tak dla koloru :)Na 1kg pieczeni (dla ok 8 osób) potrzebujecie:0 , 5 kg mostka cielęcego0,5 kg
mięsa z indyka mielonego1
marchewPęczek
koperku2 ząbki
czosnkusól,
pieprz200 g
pieczarekmąkaMarynata do
cielęciny:150 ml białego
wytrawnego wina2
liście laurowe1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek4 ziarna
pieprzu czarnegoMostek płuczemy. Robimy marynatę (
cebule i
czosnek siekamy, mieszamy wszystkie składniki). Zanurzamy
cielęcinę w marynacie i chowamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyciągamy i osuszamy mostek. W osobnej misce mieszamy
mięso z indyka z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, posiekanym
koperkiem,
solą i
pieprzem. Tak przygotowane
mięso nakładamy na rozpłaszczony (wcześniej dobrze osolony) kawałek mostka (skóra ma być na wierzchu pieczeni). Na
mięso mielone układamy słupki z
marchewki (dość cienkie, żeby się upiekły). Wszystko zawijamy w roladę i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem, lub zwykłą nitką.Wkładamy
mięso do brytfanny i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na nieco ponad godzinę.Co jakiś czas podlewamy pieczeń sosem, który z niej wypływa. Kiedy
cielęcina się piecze, na patelni dusimy
pieczarki.Po wyciągnięciu
mięsa, zdejmujemy sznurek i kroimy pieczeń. Sos z pieczeni dolewamy do usmażonych
pieczarek, dodajemy łyżeczkę
mąki i jeszcze chwilę gotujemy. Tym sosem polewamy kawałki pieczeni.

Z pieczenią świetnie komponują się
pieczarki
Możemy podać z pieczonymi
ziemniakami i
marchewką z
groszkiemKoszt przygotowania: 35 złotychCzas przygotowania: Marynowanie 12h + 1h pieczenie + 20 minut pozostałe przygotowaniaStopień trudności: Średnie