ßßß Cookit - przepis na Cielęca pieczeń z indykiem i marchewką

Cielęca pieczeń z indykiem i marchewką

nazwa

Wykonanie

Takich dań jak pieczenie nie robimy w domu zbyt często, zazwyczaj szukamy jakiejś okazji, żeby popisać się kulinarnymi umiejętnościami. A tak naprawdę, zrobienie rolowanej pieczeni z cielęciny to żadna wielka sztuka. Wystarczy kawałek mięsa, odrobina fantazji i piekarnik.
Przyznam, że takie mięso piekłam pierwszy raz, a wyszło całkiem smacznie. Moim zdaniem, to nie tyle cielęcina nadaje potrawie charakter, co raczej nadzienie.Sama cielęcina jest bardzo delikatna, dlatego w środku musi znaleźć się jakiś kontrastujący składnik.
Zapraszam do spróbowania pieczeni cielęcej z koperkowym nadzieniem z indyka, urozmaiconej marchewką - tak dla koloru :)
Na 1kg pieczeni (dla ok 8 osób) potrzebujecie:
0 , 5 kg mostka cielęcego
0,5 kg mięsa z indyka mielonego
1 marchew
Pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
200 g pieczarek
mąka
Marynata do cielęciny:
150 ml białego wytrawnego wina
2 liście laurowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
4 ziarna pieprzu czarnego
Mostek płuczemy. Robimy marynatę (cebule i czosnek siekamy, mieszamy wszystkie składniki). Zanurzamy cielęcinę w marynacie i chowamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyciągamy i osuszamy mostek. W osobnej misce mieszamy mięso z indyka z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso nakładamy na rozpłaszczony (wcześniej dobrze osolony) kawałek mostka (skóra ma być na wierzchu pieczeni). Na mięso mielone układamy słupki z marchewki (dość cienkie, żeby się upiekły). Wszystko zawijamy w roladę i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem, lub zwykłą nitką.
Wkładamy mięso do brytfanny i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na nieco ponad godzinę.
Co jakiś czas podlewamy pieczeń sosem, który z niej wypływa. Kiedy cielęcina się piecze, na patelni dusimy pieczarki.
Po wyciągnięciu mięsa, zdejmujemy sznurek i kroimy pieczeń. Sos z pieczeni dolewamy do usmażonych pieczarek, dodajemy łyżeczkę mąki i jeszcze chwilę gotujemy. Tym sosem polewamy kawałki pieczeni.
Z pieczenią świetnie komponują się pieczarki
Możemy podać z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem
Koszt przygotowania: 35 złotych
Czas przygotowania: Marynowanie 12h + 1h pieczenie + 20 minut pozostałe przygotowania
Stopień trudności: Średnie
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/05/cieleca-pieczen-z-idykiem-i-marchewka.html