Znudził Wam się tradycyjny żur wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem? Proponuję żebyście spróbowali mojego przepisu na szybką zupę chrzanową. Gwarantuję, że będziecie zaskoczeni.Na 4 porcje potrzebujecie:250 g mięsa mielonego3 łyżki majerankułyżeczkę granulowanego czosnkupół łyżeczki papryki słodkiej suszonejsól1 marchew1 pietruszkękawałek poraPrzyprawa typu Vegeta100 ml śmietanki 12%2 łyżki mąkiChrzan w słoiku (ok 2 łyżki)Marchew, pietruszkę i por kroimy drobno, wrzucamy do garnka i zalewamy ok 1 litrem wody. Doprawiamy to Vegetą i 1 łyżką majeranku i gotujemy ok 15 minut. Mięso doprawiamy 2 łyżkami majeranku, papryką, czosnkiem i solą. Dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa kuleczki (będą imitowały białą kiełbasę). Po 15 minutach kulki mięsne wrzucamy do wody i gotujemy ok 5 minut. Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką, żeby nie było grudek i wlewamy do zupy. Gotujemy chwilę żeby zupa zgęstniała, a następnie dodajemy chrzan ze słoika. Ja zazwyczaj daję 2 - 3 łyżki, w zależności od mocy chrzanu. Zupę można też lekko dosłodzić cukrem na sam koniec (ok 1 łyżeczka).Koszt przygotowania: 10 złotychCzas przygotowania: 25-30 minutStopień trudności: Łatwe