ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne jajka faszerowane w trzech kolorach

Wielkanocne jajka faszerowane w trzech kolorach

nazwa

Wykonanie

Pomysłów na wielkanocne faszerowanie jajek jest mnóstwo. Na który jednak się zdecydować, żeby nasz stół wyglądał kolorowo i apetycznie? Proponuję Wam bardzo prosty sposób faszerowania jajek kolorowymi pastami.
Składniki:
6 jajek
Majonez
sól, pieprz
Pasta czerwona: Łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki papryki
Pasta zielona: 4-5 łyżek groszku mrożonego, 2-3 łyżeczki natki pietruszki
Pasta żółta: 2 plasterki żółtego sera, 1/4 łyżeczki curry
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupek, kroimy na połówki, wyciągamy zółtko i trochę białka. Wkładamy to do blendera, dodajemy 2 łyżki majonezu, trochę soli i pieprzu i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na 3 części:
Do pierwszej dodajemy ser i curry, miksujemy i nakładamy do jajek - mamy kolor żółty.
Do drugiej dokładamy uprzednio ugotowany groszek i pietruszkę, miksujemy, nakładamy do jajek - kolor zielony.
Do trzeciej dodajemy koncentrat i paprykę, miksujemy, lub mieszamy łyżką i nakładamy - kolor czerwony.
Ja za każdym razem myłam blender, bo nie chciałam, żeby kolejne pasty zmieniły kolor. Oczywiście z mieszaniem można sobie także poradzić bez blendera - wystarczy najpierw rozcisnąć jajka widelcem.
Koszt przygotowania: 6 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/wielkanocne-jajka-faszerowane-w-trzech.html