Wykonanie
Sałatka cezar ma w ostatnim czasie bardzo wiele naśladowców. A co inna osoba to inny pomysł. Klasyczna
sałatka cezar powinna zawierać
sałatę rzymską, grilowanego
kurczaka, grzanki oraz
ser parmezan. Oczywiście wszystko polane dressingiem.Ja postanowiłam zamienić
parmezan na
mozarellę,
sałatę rzymską na
roszponkę a także dodać
ogórka. Nie jestem pewna, ale być może robię też dressing inaczej.Dla 4 osób:2
piersi z kurczaka3 kromki
chleba100 g
mozarelli z wiórkach1/2 opakowania
roszponki1
ogórek szklarniowy200 g
pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskieoliwaDressing:1 łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtu typu grecki1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich suszonych1/4 łyżeczki granulowanego
czosnkusok z 1/2
cytrynyłyżeczka
oliwy z oliweksólKurczaka posypujemy
ziołami, kroimy w kostkę i smażymy na
oliwie.
Chleb również kroimy w kostkę, posypujemy
ziołami i podsmażamy, żeby się zrumienił. Do miski wrzucamy
roszponkę (ja wrzucam pojedyncze opłukane listki, bez "ogonków").
Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy na
roszponkę. Na to wyrzucamy
mozarellę. Na górę kładziemy
kurczaka.Dressing jest banalny - po prostu mieszamy składniki.
Sałatkę wykładamy na talerze i polewamy dressingiem, posypujemy grzankami i obok wykładamy
pomidorki. Szybko, smacznie i ciekawie :)


Koszt przygotowania: ok 20 złotychCzas przygotowania: 15 minut