ßßß Cookit - przepis na Stopień trudności: Łatwe

Stopień trudności: Łatwe

nazwa

Wykonanie

Sałatka cezar ma w ostatnim czasie bardzo wiele naśladowców. A co inna osoba to inny pomysł. Klasyczna sałatka cezar powinna zawierać sałatę rzymską, grilowanego kurczaka, grzanki oraz ser parmezan. Oczywiście wszystko polane dressingiem.
Ja postanowiłam zamienić parmezan na mozarellę, sałatę rzymską na roszponkę a także dodać ogórka. Nie jestem pewna, ale być może robię też dressing inaczej.
Dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
3 kromki chleba
100 g mozarelli z wiórkach
1/2 opakowania roszponki
1 ogórek szklarniowy
200 g pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskie
oliwa
Dressing:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu typu grecki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
sól
Kurczaka posypujemy ziołami, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Chleb również kroimy w kostkę, posypujemy ziołami i podsmażamy, żeby się zrumienił. Do miski wrzucamy roszponkę (ja wrzucam pojedyncze opłukane listki, bez "ogonków"). Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy na roszponkę. Na to wyrzucamy mozarellę. Na górę kładziemy kurczaka.
Dressing jest banalny - po prostu mieszamy składniki.
Sałatkę wykładamy na talerze i polewamy dressingiem, posypujemy grzankami i obok wykładamy pomidorki. Szybko, smacznie i ciekawie :)
Koszt przygotowania: ok 20 złotych
Czas przygotowania: 15 minut
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/troche-inna-saatka-cezar.html