Wykonanie
Nie macie pomysłu na szybką kolację? Oto on –
ryba po włosku, czyli
rybka duszona w pomidorach z
czosnkiem i
sokiem z limonki.Dla 2 osób potrzebujecie:2 duże lub 4 mniejsze
filety z ryby (najlepszy będzie
dorsz, ewentualnie
mintaj, ja tym razem eksperyment zrobiłam z tilapią, ponieważ akurat była pod ręką)1 puszka
pomidorów bez skórki3 ząbki
czosnkuZioła prowansalskieBiały pieprz,
sól1
limonkaMąkaolejSposób przygotowania:Jeśli
ryba była mrożona rozmrażamy, doprawiamy
solą i
pieprzem, obtaczamy w
mące i obsmażamy z obu stron na jasnozłoty kolor.Na drugiej patelni, również na
oleju szklimy ok. 3 minuty
czosnek pokrojony w plasterki. Do
czosnku dodajemy
pomidory, łyżeczkę
ziół prowansalskich i dusimy ok. 5 minut, aż
woda trochę odparuje. Wyciskamy na to sok z połowy
limonki, mieszamy i dokładamy usmażone
ryby. Dusimy razem ok. 5 minut.
Limonka nie tylko dodaje kwasowości potrawie,
daje także ostrzejszy posmak. Możecie spróbować zastąpić ją
cytryną, kwasowość zostanie, a smak będzie łagodniejszy.Gotowe danie wykładamy na talerze, podajemy z upieczoną w piecu
bagietką lub
zwykłą bułką. Drugą połówką
limonki dekorujemy talerze.

Koszt dla 2 osób, w zależności od gatunku
ryby to ok 12-15 złotych.Czas przygotowania: 20 minut.Stopień trudności: Łatwe