ßßß Cookit - przepis na Ryba po ... włosku

Ryba po ... włosku

nazwa

Wykonanie

Nie macie pomysłu na szybką kolację? Oto on – ryba po włosku, czyli rybka duszona w pomidorach z czosnkiem i sokiem z limonki.
Dla 2 osób potrzebujecie:
2 duże lub 4 mniejsze filety z ryby (najlepszy będzie dorsz, ewentualnie mintaj, ja tym razem eksperyment zrobiłam z tilapią, ponieważ akurat była pod ręką)
1 puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie
Biały pieprz, sól
1 limonka
Mąka
olej
Sposób przygotowania:
Jeśli ryba była mrożona rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na jasnozłoty kolor.
Na drugiej patelni, również na oleju szklimy ok. 3 minuty czosnek pokrojony w plasterki. Do czosnku dodajemy pomidory, łyżeczkę ziół prowansalskich i dusimy ok. 5 minut, aż woda trochę odparuje. Wyciskamy na to sok z połowy limonki, mieszamy i dokładamy usmażone ryby. Dusimy razem ok. 5 minut. Limonka nie tylko dodaje kwasowości potrawie, daje także ostrzejszy posmak. Możecie spróbować zastąpić ją cytryną, kwasowość zostanie, a smak będzie łagodniejszy.
Gotowe danie wykładamy na talerze, podajemy z upieczoną w piecu bagietką lub zwykłą bułką. Drugą połówką limonki dekorujemy talerze.
Koszt dla 2 osób, w zależności od gatunku ryby to ok 12-15 złotych.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/ryba-po-wosku.html