Wykonanie
Aby przygotować
pieczeń wieprzową z
ziołami szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
1 kg
szynki wieprzowej, 4
cebule, 4 duże ząbki
czosnku, 12 dkg
masła roślinnego, po pół łyżeczki
oregano,
bazylii,
tymianku i
mięty, 2 ziarnka
ziela angielskiego,
sól,
pieprzSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Wieprzowinę dokładnie umyć i osuszyć. Stopić 6 dkg
masła, dodać połowę przygotowanych
ziół i ząbek
czosnku pokrojony w plasterki, zrumienić
wieprzowinę. Na pozostałym
maśle zeszklić
cebulę i
czosnek, przełożyć do
wieprzowiny, wsypać resztę
ziół, utłuczone
ziele angielskie,
sól i
pieprz. Wlać taką ilość letniej
wody, aby przykryła
mięso . Dusić, aż
mięso będzie miękkie. Podawać z surówką z
selera lub
białej kapusty.