Wykonanie
Aby przygotować naleśniki po florencku szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:

ciasto : 25 dkg
mąki, 2
jajka, szklanka
mleka,
sól,
olej; farsz : 1,5 kg
świeżego szpinaku, 5-6 plasterków
szynki, 3/4 szklanki
sosu beszamelowego, 15 dkg startego
żółtego sera (
ostrego),
sól,
pieprz,
oliwaSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:Składniki ciasta wymieszać lub zmiksować - na rozgrzanym
oleju usmażyć naleśniki.
Szpinak umyć, ugotować w posolonej wodzie, odcedzić.
Szynkę pokroić w drobne kawałki i wymieszać z częścią sosu oraz ze
szpinakiem. Dodać 4 łyżki
startego sera. Naleśniki posmarować masą i zwinąć w rulony. Ułożyć je w nasmarowanym
oliwą żaroodpornym naczyniu, zalać
sosem beszamelowym, posypać pozostałym
serem i przyprawić, zapiekać około 10 minut.