Wykonanie
Granola to twór, który uszczęśliwia mnie zawsze i wszędzie:)Na śniadanie, na lunch, jako przekąska, dodatek do deserów, jako ''coś do chrupania''.Ubolewam, że te dostępne w sklepach często pełne są
cukru i tłuszczu niewiadomego pochodzenia, o innych
dziwnych składnikach nie wspominając.Dlatego odkąd zaopatrzyłam się w duży słoik, który zawsze jest pod ręką, chętnie przygotowuję granolę w domu.Nie ma nic lepszego na zdrowe śniadanie, szczególnie gdy musisz już biec. Wystarczy dodać ulubiony
kefir,
jogurt, czy
mleko. I w
drogę:)

200 g grubych
płatków owsianych200 g
płatków jęczmiennych200g
płatków żytnich100 g pestek dyni120 g całych
migdałów200 g suszonych
śliwek, posiekanych na paseczki180 g płynnego
miodu100 g mleczka skondensowanego niesłodzonego (użyłam mleczka o zawartości 4% tłuszczu)2 łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki granoli oprócz
śliwek wymieszaj w dużej misce, tak by równomiernie pokryły sie
miodem i mleczkiem i zaczęły zbijać się w grudki.Mieszankę wysyp na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut, pamiętając, by co kilka minut przemieszać całość i po około 20 minutach dodać
śliwki. Gdy granola równomiernie się przyrumieni, wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia- w tym czasie przemieszaj całość kilka
razy.Zimną granolę przesyp do szczelnie zamykanego słoika/pojemnika.