Wykonanie
Pomysł na ten chlebek zrodził się z faktu posiadania 3
bananów w niemal czarnych skórkach oraz dwóch nieco podeschniętych
jabłek. Taki domowy recycling:) Wszak marnować jedzenia nie przystoi.A to wszystko bez użycia mikasera; jedyne czego potrzeba do przygotowania tego
chlebka-ciasta to widelec, miska, tarka i chęci oczywiście. Wszystko nie zajmie Wam więcej niż 15 minut.A efekt: więcej niż bardzo zadowalający :DWilgotny, ciężki, pachnący, z chrupiącymi
migdałami, i taki jesienno-zimowy, w sam raz do
herbaty z
cynamonem i
sokiem z
pomarańczy. W sam raz na pierwsze mrozy i śniegi, w sam raz przed iście piernikowym obżarstwem, do którego pozostały raptem 2 tygodnie.......

3 średnie, bardzo dojrzałe
banany2 średnie
jabłka, obrane ze skórki100 g roztopionego i przestudzonego
masła100 g
brązowego cukru130 g
mąki pszennej razowej100 g
otrębów owsianych1 łyżeczka
cynamonu2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyzeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
likieru amaretto (opcjonalnie)3 garście
płatków migdałowych plus odrobina do posypania wierzchu
Banany rozgnieć widelcem na papkę.
Jabłka zetrzyj na grubych oczkach. Dosyp
cukier i wymieszaj całość. Dodaj rozmącone
jajka, ostudzony tłuszcz,
amaretto,
cynamon; ponownie wymieszaj. Wsyp
mąkę,
otręby,
proszek do pieczenia oraz
sodę. Mieszaj przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyły. Na końcu dodaj
płatki migdałowe.Wymieszaną masę przełoż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 28 x 10 cm. Wierzch posyp
płatkami migdałowymi.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę (sprawdzaj patyczkiem; jeśli po wyjęciu z ciasta jest suchy, ciasto jest upieczone). Jeśli po ok. 30 minutach wierzch
chlebka zbyt szybko się zrumieni, a środek będzie jeszcze bardzo mokry, obniż temperaturę pieczenia do 165 stopni C.Chlebek studź na kratce kuchennej, krój po całkowitym wystudzeniu.Smacznego i udanego tygodnia Wam życzę!