Wykonanie
Co jakiś czas ogarnia mnie kanapkowe znudzenie.....No bo ileż można sięgać po
ser żółty,
serek do smarowania, czy
wędlinę.Wtedy z ratunkiem przychodzą domowe smarowidła.Numerem 1 jest dla mnie hummus (taki lub taki), zaraz za nim
pasta z makreli (taka, taka lub taka), guacamole i domowy
twarożek ze
szczypiorkiem . Niby nic wyszukanego, a jednak świeże
pieczywo i domowa pasta kanapkowa potrwfią uczynić najzwyklejszą ''kanapkę na szybko'' iście królewską ucztą, do tego jakże zdrową :DDziś proponuję duet z
łososiem.
300 g białego
twarogu (użyłam chudego)ok. 120 g
wędzonego łososia, w plastrach2-3 łyżki drobno posiekanego
koperku120 g
jogurtu naturalnego (lub
śmietany)
pieprz i
sól do smakuDodatkowo: listki
tymianku, kawałki
selera naciowego, plastry
ogórkaTwaróg przełóż do miski i rozdrobnij dokładnie widelcem, aby pozbyć się grudek.
Łososia pokrój w drobniutką kostkę.
Twaróg połącz z
jogurtem i rozetrzyj widelcem, aby uzyskać możliwie gładką i kremową konsystencję.Do
sera dodaj posiekana
rybę i
koperek. Całość dopraw
pieprzem oraz
solą (
łosoś sam w sobie jest słony, więc nie przesadźcie z dosalaniem!)I gotowe! Najlepsze z chrupiącym
pieczywem :)