Wykonanie
Zagubiona w czasie...Gdy wskazówka zegara cofa się nagle, zawsze ogarnia mnie to uczucie. No bo właściwie która jest godzina? Wcześniej, a jakby później. Częśc zegarków wie samoistnie, inne czekają na ludzką pomoc w znalezieni właściwego dla ich wskazówek miejsca.Na który mam patrzeć?Jesień kpi sobie z mojego zegara biologicznego....Jutro znów obudzę się z uczuciem, że zaspałam, gdy w zasadzie
będę jeszcze mogla wylegiwać się przez chwilę.Przyzwyczajenia często biorą górę.Kilka długich wieczorów i wszystko
wróci do normy.W ciemności.

Spód200 g
płatków owsiaych2 łyżki
miodu1 łyżka melasy60 g
masła2 łyżeczki
przyprawy do piernika
Masło,
miód i melasę rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dosypać
płatki owsiane i
przyprawę i wymieszać.Blaszkę do pieczenia o wymiarach 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na dno blaszki wyłożyć zawartość rondelka i równomiernie wykleić powierzchnię blaszki (masą będzie klejąca, można pomóc sobie maczając łyżkę lub dłoń w zimnej wodzie).Masa serowa400 g
twarogu (użyłam chudego, ale półtusty też będzie dobry), zmielonego250 g
ricotty4
jajkaszklanka
dyniowego musu (
dynię gotujemy w minimalnej ilości
wody lub pieczemy, po czym rozcieramy blenderem do uzyskania musu)100 g
brązowego cukru2 małe
torebki budyniu
śmietankowego2 łyżki
mąki pszennejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniapłaska łyżeczka
przyprawy do piernika
Twaróg z
cukrem utrzeć, dodać
jajka, następnie mus
dyniowy. Miksować do uzyskania gładkiej masy (ja użyłam robota kuchennego). Dodać
mąkę, budynie, proszek i
przyprawę do piernika, ponownie miksować.Masę przelać na przygotowany spód.Sernik piec w kąpieli
wodnej (blaszkę umieścić w innej większej blaszce wypełnionej do połowy
wodą) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut,
potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 20-25 minut (do suchego patyczka).Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.Najlepiej smakuje całkowicie wystudzony.Powewa
toffi:50 g
masła5 łyżek
brązowego cukru80 ml
mleka skondensowanego2 garście
orzechów pecan, posiekanych
Masło rozpuścić w rondelku, dodać
cukier, rozpuścić. Dolać
mleko i gotować na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.Polać nią wystudzony sernik.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, posypać nimi wierzch sernika.Smacznego!