W mojej lodówce od tygodnia spoczywały 2 kolby kukurydzy, piękne, żółciutkie. Postanowiłam więc zakończyć ich lodówkowy żywot i wymyśliłam zupę. Letni krem z winem w tle.2 kolby kukurydzy (lub kukurydza z puszki)1 dorodny porpół słodkiego ziemniakaszklanka białego wytrawnego wina1 litr bulionu warzywnegopieprz i sólłyżeczka kolendrylistki miętyjogurt lub kwaśna śmietana (do podania)Podgotowujemy kolby przez ok 15 min i oddzielamy ziarna (dużym nożem). Pora myjemy i siekamy, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę, pokrojonego pora, i ziemniaka zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy bulion, gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym mielimy wszystko w blenderze. Doprawiamy kolendrą oraz pieprzem i solą, wedle potrzeby. Na końcu dodajemy drobno posiekane listki mięty.Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy udekorowane łyżką śmietany lub jogurtu.