Wykonanie
Gdy mijałam lokalny warzywniak, mój wzrok utkwił w skrzynce z
kabaczkami i już wiedziałam, że im się nie
oprę:). Czasem tak mam: najpierw kupuję, a
potem dopiero myślę, co by tu z dokonanym zakupem uczynić.I najlepiej aby owe ''czynienie'' nie trwało zbyt długo, szczególnie gdy
kiszki w najlepsze marsza grają.Po około 30 minutach po zmywaniu nie było śladu, a obiad siedział w piekarniku.Szybko, lekko i jakże smacznie:1 duży
kabaczek ( ang. marrow)350 g mielonej
łopatki2
pomarańczowe papryki2
cebuleok 300 g
pieczarekjajkopieprz i
sólmagibułka tartamajeranekodrobina
oliwykilka plastrów
żółtego sera (gouda)
Kabaczka przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki (jeśli pestki są malutkie i delikatne, można środki drobno posiekać i dodać do reszty warzyw, ja dodałam część)
Pieczarki drobno siekamy, podsmażamy na
oliwie. Gdy odparuje z nich
woda, dodajemy pokrojoną
paprykę i
cebulę i jeszcze chwile smażymy. Doprawiamy
pieprzem i
solą.
Mięso mielone mieszamy z podsmażonymi warzywami, dodajemy
jajko,
majeranek,
pieprz i
sól,
magi oraz
bułkę tartą- nasz farsz powinien konsystencją przypominać
mięso na klopsiki.
Kabaczki napełniamy farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
oliwą. Na każdej części kładziemy plaster
żółtego sera, posypujemy
majerankiem lub odrobiną
papryki.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut.Podajemy z ulubionym
ketchupem.Pycha!Krecia