Wykonanie
2 szklanki
mąkiszklanka
mlekaszklanka
wody1
jajosól, łyżeczka
oleju
Ja zaczynam od robienia farszu gdyż zajmuje najwięcej czasu.
Kapustę gotuje do miękkości razem z
liściem laurowym i
zielem angielskim.
Cebulę i
pieczarki duszę z odrobiną
soli. Gdy
kapusta już będzie gotowa, odlewam pozostałą w garnku
wodę i wyjmuje
liść laurowy i ziarenka
ziela angielskiego, następnie dodaje do niej
pieczarki i
cebulę. Przyprawiam
solą, odrobiną
majeranku, łyżką
cukru i nie żałuje
pieprzu czarnego. Dokładnie mieszam.

Na patelni rozgrzewam trochę tłuszczu i cały farsz podsmażam około 10-15 minut. A
potem z powrotem do garnka.Kolejny krok to naleśniki. Gdy farsz stygnie, ja zabieram się za naleśniki, wszystkie składniki miksuje, przyprawiam szczyptą
soli dodaje łyżeczkę
oleju. A jak się smaży naleśniki chyba każdy wie. Jeśli dodamy trochę
oleju do naleśników, nie ma potrzeby dodawania już tłuszczu na patelnię.

Naleśniki gotowe, farsz gotowy, najwyższy czas zawijać krokiety. Na środek naleśnika nakładamy farsz, ja dodaje dużą łychę, zawijam najpierw jedne boki
potem drugie. Maczam w roztrzepanym
jajku,
bułce tartej i na patelnię z powrotem.
Bułka tarta lubi tłuszcz.Krokiety najlepiej smakują oczywiście z barszczykiem czerwonym. U mnie jednak dzisiaj
solo :)