Wykonanie
Robiąc ową zapiekankę nie spodziewałam się, że będzie aż tak smakowita. Czy to za sprawą tego, że lubię pora? Pewnie tak. Zapiekana w 90% składa się właśnie z
pora i to mi się podoba. Szybko się robi i szybko się je :) aż żałuje, że od razu nie zrobiłam więcej porcji.


Na dwie porcje:jeden duży
porkoperek2
jajkamąka kukurydziana lub inna2
liście laurowe,
sól,
pieprztłuszcz,
bułka tartaser fetaPor kroimy w grube talarki, dusimy go na 2 łyżkach
oleju i kilku łyżkach
wody razem z liśćmi laurowymi. Po 10 minutach dodajemy
koperek i wyjmujemy liście. Dusimy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy 3 łyżki
mąki i kilka kostek
sera feta. Doprawiamy
solą i
pieprzem, tylko uważajmy na
sól bo
ser feta jest słonym
serem. Gdy
pory ostygną dodajemy rozbełtane
jaja. Naczynie smarujemy
masłem i obsypujemy
bułka tartą. Masę
porową wkładamy do naczynia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy około 25 minut. Ambrozja.