Wykonanie
Buraki - wszyscy znamy, każdy jadł. Zazwyczaj robimy z nich zupę lub podajemy do mielonych. Dziś odbiegamy od normy. Risotto z
burakami. Słodki smak
buraków fajnie się łączy ze słoną
fetą.Zrobiłyśmy to danie przez wzgląd na to, że Justyna je uwielbia i do kilku dni tylko słyszę:
buraki,
buraki,
buraki. Od jutra zaczynam wołać
ryby ryby ryby! Może zadziała ;)


3
buraki200g
ryżu brązowegoopakowanie
sera fetybulion,
olejcukier,
ocet,
sóltymianekBuraki gotujemy w osolonej wodzie z
octem i
cukrem do miękkości. Na dno garnka wlewamy kilka łyżek
oleju i podsmażamy na nim surowy
ryż. Po paru minutach dodajemy trochę
bulionu, tak aby przykrył
ryż i czekamy aż
ryż zbierze płyn. Następnie postępujemy tak kilkakrotnie do momentu aż
ryż będzie odpowiednio miękki.
Buraki obieramy ze skórki, ucieramy na tarce lub kroimy w kostkę dodajemy do
ryżu. Przyprawiamy
tymiankiem, ewentualnie jeszcze
solą i
cukrem. Nakładamy na talerze i na wierzch dodajemy kilka kostek
sera.