Wykonanie
Buraczki ze słoika świetnie smakują zimą,idealne do obiadu i sałatek.Polecam prosty przepis który stosuję od lat.
SKŁADNIKI :2 kg
buraczków2 łyżki
cukru3-4 łyżki
octu1 płaska łyżeczka
soli3-4 łyżki
olejuBuraczki gotujemy aż będą miękkie (ja używam szybkowary,znacznie skraca czas gotowania ),studzimy i jeszcze z ciepłych
buraków ściągamy skórkę pod bieżącą
wodą.Ścieramy na tarce jarzynowej,przekładamy do miski i przyprawiamy.Dokładnie mieszamy,nakładamy do umytych słoiczków,zakręcamy.Wkładamy słoiki do garnka,zalewamy
wodą (pamiętamy aby nie zalać dekielka),gotujemy 15 minut,licząc czas od momentu zagotowania się
wody.Ostrożnie wykładamy słoiki,czekamy aż wystygną.Tak przygotowane
buraki świetnie się przechowują.