Wykonanie
Ćwikło do słoików to kolejny przepis na
przetwory zimowe, które powinny zagościć w każdym domu.
Buraczki, które urosły na mojej działce, a nie zostały przez moją rodzinkę skonsumowane „zamykam”w słoikach na dwa sposoby: jako
ćwikło i jako baza do barszczu czerwonego.Dzisiaj przedstawię wam pierwszy z wymienionych sposobów –
ćwikło. Tak przygotowane
buraczki są gotowe do spożycia po otwarciu słoika i nie wymagają już obróbki. Jeśli lubicie z dodatkiem
chrzanu to można go dodać na etapie przygotowywania
ćwikła, ale ja proponuję przyrządzić bez
chrzanu a jak otworzycie słoik i będziecie
mieć ochotę na
ćwikło z
chrzanem to dodacie trochę
chrzanu tartego ze słoiczka i gotowe. Tym sposobem będziecie
mieć możliwość modyfikacji według własnych upodobań.
3 kg
buraczków czerwonych4 łyżki
octu 10%4 łyżeczki
cukru1 1/2 łyżeczki
soliolejBuraczki gotujemy w skórce i studzimy.Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach.Do
buraczków dodajemy
ocet,
sól i
cukier – mieszamy.
Buraczki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.Na wierzch każdego słoika wlewamy po 1 łyżce
oleju.Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut