ßßß Cookit - przepis na Ćwikło do słoików

Ćwikło do słoików

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ćwikło do słoików to kolejny przepis na przetwory zimowe, które powinny zagościć w każdym domu.
Buraczki, które urosły na mojej działce, a nie zostały przez moją rodzinkę skonsumowane „zamykam”w słoikach na dwa sposoby: jako ćwikło i jako baza do barszczu czerwonego.
Dzisiaj przedstawię wam pierwszy z wymienionych sposobów – ćwikło. Tak przygotowane buraczki są gotowe do spożycia po otwarciu słoika i nie wymagają już obróbki. Jeśli lubicie z dodatkiem chrzanu to można go dodać na etapie przygotowywania ćwikła, ale ja proponuję przyrządzić bez chrzanu a jak otworzycie słoik i będziecie mieć ochotę na ćwikło z chrzanem to dodacie trochę chrzanu tartego ze słoiczka i gotowe. Tym sposobem będziecie mieć możliwość modyfikacji według własnych upodobań.
3 kg buraczków czerwonych
4 łyżki octu 10%
4 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
olej
Buraczki gotujemy w skórce i studzimy.
Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Do buraczków dodajemy ocet, sól i cukier – mieszamy.
Buraczki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików.
Na wierzch każdego słoika wlewamy po 1 łyżce oleju.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/cwiklo-do-sloikow