ßßß Cookit - przepis na Rosół chiński

Rosół chiński

nazwa

Wykonanie

Chińską kuchnię lubi każdy. Idealnie nadaję się na mroźne dni. Przez swój intensywny smak i aromat może poprawić nam nastrój. Do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Kolorowa i pikantna, cieszy oko i podniebienie. Jest również dobrą opcją dla osób dbających o linię, syci, ale zawiera niewielką ilość kalorii.
kapusta pekińska
1 spora papryka
1 cebula
kiełki fasoli mung (mała puszka)
średnia marchewka
por (kilka kawałków zielonych części pora)
pędy bambusa w plastrach
ostra papryczka
woda
sól, imbir w proszku, sos sojowy, papryka słodka i ostra, kolendra
makaron ryżowy
10 liści kapusty pekińskiej kroimy w paski. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Por kroimy w paski. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy kilka kawałeczków ostrej papryczki, kilka ziarenek kolendry, łyżkę imbiru i sól, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. W razie konieczności dolewamy wodę. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, pół łyżki papryki słodkiej i trochę ostrej papryki w zależności od upodobania.
Małe opakowanie makaronu ryżowego wkładamy do gotowej zupy, po to aby makaron wchłonął jej smak. Możemy go również pociąć aby łatwiej było nam jeść. Po kilku minutach zupa jest gotowa do podania.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/01/roso-chinski.html