Większość próbując jednej łyżki tej zupy z przyjemnością sięga po więcej. Lekka, letnia, śmietankowa i w dodatku mój przepis jest bez miksowania ;) Zachwyci barwami zieleni na talerzu co bardzo się przyda kiedy tak jak dziś pada deszcz i śnieg !!!Na garnek dla 4 osobowej rodzinyPotrzebujemy:3 porypietruszkę korzeńpęczek pietruszki natkiseler naciowyłyżka masła1/3 szklanki śmietanki 12%łyżka mąkiliść laurowyziele angielskiekilka ziaren pieprzusólpieprzPor kroimy w drobną kostkę i dokładnie myjemy na sitku, wrzucamy do garnka razem z obraną, pokrojoną pietruszką oraz selerem naciowym i przyprawami.Gotujemy na małym ogniu po zagotowaniu około 25 minut. Doprawiamy pod sam koniec masłem i zabielamy ( w małym słoiczku wlewamy śmietanę i łyżkę mąkę, zakręcamy słoik i mieszamy aż nie będzie grudek ) na sam koniec dodajemy pęczek drobno pokrojonej natki pietruszki albo koperku :)Zupa pyszna !MOJA RADA:-Spróbujcie ją podać z małymi kuleczkami z mięsa mielonego :)-Zamiast zabielać zupę śmietaną możesz użyć śmietankowego serka topionego.A Wy wolicie zmiksowaną czy nie ????