ßßß Cookit - przepis na W roli głównej por czyli zupa porowa

W roli głównej por czyli zupa porowa

nazwa

Wykonanie

Większość próbując jednej łyżki tej zupy z przyjemnością sięga po więcej. Lekka, letnia, śmietankowa i w dodatku mój przepis jest bez miksowania ;) Zachwyci barwami zieleni na talerzu co bardzo się przyda kiedy tak jak dziś pada deszcz i śnieg !!!
Na garnek dla 4 osobowej rodziny
Potrzebujemy:
3 pory
pietruszkę korzeń
pęczek pietruszki natki
seler naciowy
łyżka masła
1/3 szklanki śmietanki 12%
łyżka mąki
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ziaren pieprzu
sól
pieprz
Por kroimy w drobną kostkę i dokładnie myjemy na sitku, wrzucamy do garnka razem z obraną, pokrojoną pietruszką oraz selerem naciowym i przyprawami.
Gotujemy na małym ogniu po zagotowaniu około 25 minut. Doprawiamy pod sam koniec masłem i zabielamy ( w małym słoiczku wlewamy śmietanę i łyżkę mąkę, zakręcamy słoik i mieszamy aż nie będzie grudek ) na sam koniec dodajemy pęczek drobno pokrojonej natki pietruszki albo koperku :)
Zupa pyszna !
MOJA RADA:
-Spróbujcie ją podać z małymi kuleczkami z mięsa mielonego :)
-Zamiast zabielać zupę śmietaną możesz użyć śmietankowego serka topionego.
A Wy wolicie zmiksowaną czy nie ????
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/03/w-roli-gownej-por-czyli-zupa-porowa.html