Wykonanie
Dziś przepis dla miłośników
podrobów, czyli
wątróbka drobiowa. Wiem, że są na pewno wśród Nas zwolennicy
wątroby wieprzowej, ale ja za nią nie przepadam.SKŁADNIKI:0,5 kg
wątróbki drobiowej2
cebule1
jabłkoprzyprawyKupioną
wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i suszymy na sitku. Następnie delikatnie obtaczamy ją w
mące i smażymy na rozgrzanej patelni polaną odrobiną
oleju. Od razu wkrawam 2
cebule oraz jedno duże
jabłko. Chwilę przysmażam wszystko razem na złoty kolorek i zalewam
wodą, tak by przykryła
wątróbkę. Po około 12 minutach doprawiam jarzynką,
pieprzem i
majerankiem.
Jabłko i
cebula puszczą wspaniałą
słodycz, która
daje idealne połączenie z w/w
przyprawami :)
Wątróbka jest gotowa kiedy wszystko zmięknie i
mąka, którą obtoczyliśmy
podróbki zagęści nam sos. Ja mężowi podałam z
brukselką gotowaną, oblaną bułeczką tartą na masełku i ziemniaczkami. Smacznego :)