ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa w delikatnym sosie

Wątróbka drobiowa w delikatnym sosie

Wykonanie

Dziś przepis dla miłośników podrobów, czyli wątróbka drobiowa. Wiem, że są na pewno wśród Nas zwolennicy wątroby wieprzowej, ale ja za nią nie przepadam.
SKŁADNIKI:
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 cebule
1 jabłko
przyprawy
Kupioną wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i suszymy na sitku. Następnie delikatnie obtaczamy ją w mące i smażymy na rozgrzanej patelni polaną odrobiną oleju. Od razu wkrawam 2 cebule oraz jedno duże jabłko. Chwilę przysmażam wszystko razem na złoty kolorek i zalewam wodą, tak by przykryła wątróbkę. Po około 12 minutach doprawiam jarzynką, pieprzem i majerankiem. Jabłko i cebula puszczą wspaniałą słodycz, która daje idealne połączenie z w/w przyprawami :)
Wątróbka jest gotowa kiedy wszystko zmięknie i mąka, którą obtoczyliśmy podróbki zagęści nam sos. Ja mężowi podałam z brukselką gotowaną, oblaną bułeczką tartą na masełku i ziemniaczkami. Smacznego :)
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2014/11/watrobka-drobiowa-w-delikatnym-sosie.html