ßßß
Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 1 jajko- 50 g świeżych drożdży- 70 ml mleka- 70 ml wody- 2 łyżeczki cukru- 2 łyżki miodu- 1 łyżeczka soli- łyżka oliwy do nasmarowania ciastaSkładniki na nadzienie:- 3 łyżki rumu do namoczenia rodzynek- opakowanie budyniu waniliowego- 1 szklanka mleka- 2 łyżki cukru- łyżka miodu do posmarowania bułeczek po upieczeniu (u mnie imbirowy)Przygotowanie:Rodzynki namoczyć w rumie. 2/3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej 1/3 szklanki rozmieszać budyń z cukrem i wlać ciągle mieszając do gotującego się mleka. Po zgęstnieniu budyniu dodać odsączone z rumu rodzynki. Nadzienie odstawić do wystygnięcia.Składniki na ciasto połączyć, zagnieść. Posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (około 35x30 cm), posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon, pokroić na 3 cm krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posmarować miodem.

