Wykonanie
Bardzo lubię ciasta z
owocami. Lubię również babki. A gdyby tak połączyć babkę z owocami? W ten sposób powstaje ciasto marmurkowe z
brzoskwiniami. Samo wykonanie ciasta było dość pechowe ... podczas ubijania
jajek z
cukrem i
margaryną spalił mi się mikser. Dokończyłam ręcznie ucieranie ciasta. Sama masa ciasta miała
mieć gładką konsystencję a wyglądała jak zważona
bita śmietana. Pomimo tego dałam mu szansę pójścia do piekarnika mimo, że liczyłam raczej na zakalec. A tu taka miła niespodzianka. Ciasto wyrosło rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Wniosek nasuwa się taki, że to ciasto nie może się nie udać :)
Składniki:- 250 g
margaryny- 1 szklanka
cukru- 2 szklanki
mąki- 3 łyżki
kakao- 4
jajka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
mleka- 6 połówek
brzoskwiń z zalewyPrzygotowanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem i
jajkami. Dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz
mleko. Ciasto podzielić na 2 części - ja podzieliłam na 1/3 i 2/3. Do 2/3 części dodać
kakao i dokładnie wymieszać. Do wyłożonej papierem tortownicy wylać na dno jasną masę, na to
kakaową masę oraz na wierzchu położyć 5 połówek
brzoskwiń wypukłą częścią na dół. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Posypać
cukrem pudrem.