Wykonanie
W końcu postanowiłam, sama upiec to pyszne ciacho. Siostra, która go uwielbia, poprosiła mnie o nią na sylwestra, więc upiekłam. Ja sama uwielbiam to ciacho. Połączenie pysznego kruchego ciasta,
bezy i kremu budyniowego. Dla mnie bomba :)Teraz
siedzę jak na szpilkach i oglądam mecz Polska -
Serbia w piłce ręcznej. Kocham tych chłopaków, i zawsze im kibicuje, ale dzisiaj mam ochotę ich udusić. Mam nadzieję, że przed końcem uda im się ogarnąć, uspokoić i wygrać.A oto i przepis :)

Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki1 , 5 łyżeczki proszku1/2 szklanki
cukru pudru200 g
masła6
żółtekBeza:6
białek1,5 łyżki
cukru pudrułyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik
dżemu wiśniowegopół szklanki posiekanych
orzechów laskowychMasa:3 szklanki
mleka5 łyżek
mąki ziemniaczanej3
jajkacukier waniliowy3/4 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru4 łyżki
mąkiWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać do większej miski, dodać
proszek do pieczenia,
cukier puder i wymieszać. Dodać
masło i posiekać z
mąką, następnie dodać
żółtka i dokładnie zagnieść.Podzielić na dwie części.
Beza:
Białka ubić na sztywno dodać
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Podzielić na dwie części. (Najlepiej podzielić
białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby
beza nie opadła).Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę
dżem, połowę
bezy i połowę
orzechów.Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników.Wystudzić,Masa:2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem waniliowym,
cukrem i
masłem.Szklankę
mleka wymieszać z
mąkami i
jajkami.Dodać tę mieszankę do zagotowanego
mleka. Chwilkę podgotować.Ostudzić.Placki przełożyć kremem i poczekać, aż dokładnie zastygnie.Smacznego :)