ßßß
Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1 , 5 łyżeczki proszku1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekBeza:6 białek1,5 łyżki cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu wiśniowegopół szklanki posiekanych orzechów laskowychMasa:3 szklanki mleka5 łyżek mąki ziemniaczanej3 jajkacukier waniliowy3/4 kostki margaryny1/2 szklanki cukru4 łyżki mąkiWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło i posiekać z mąką, następnie dodać żółtka i dokładnie zagnieść.Podzielić na dwie części.Beza:Białka ubić na sztywno dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Podzielić na dwie części. (Najlepiej podzielić białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła).Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów.Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników.Wystudzić,Masa:2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i masłem.Szklankę mleka wymieszać z mąkami i jajkami.Dodać tę mieszankę do zagotowanego mleka. Chwilkę podgotować.Ostudzić.Placki przełożyć kremem i poczekać, aż dokładnie zastygnie.Smacznego :)