ßßß
Składniki:1 niecała szklanka cukru,2 szklanki mąki,1 jajko,2 łyżki kakao,( opcjonalnie - brak nie ujmuje niczego ciastu)2 opakowania przyprawy do pierników,150 g śmietany 18 %,1/3 łyżeczki cynamonu ,( opcjonalnie)1 łyżeczka sody,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Składniki na lukierkilka kropel z soku z cytryny,3-4 łyżki cukru pudru.Przygotowanie :Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier i wbijamy jajko. Łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dosypujemy kakao,obie przyprawy do pierników i mąkę( ważne, musi być przesiana! ). Mieszamy energicznie. ( jeśli jesteśmy leniuchami możemy użyć miksera ;) Ciasto powinno być klejące. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (zwilżamy dłonie podczas klejenia) bądź do masy dodajemy więcej mąki i wycinamy z rozwałkowanej masy dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.Po upieczeniu lukrujemy (mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny), posypujemy pałeczkami cukrowymi. Pierniczki można przechowywać przez 2-3 tygodnie.
Smacznego Głodownicy!