Wykonanie
Wiem , że powtarzam się z placuszkami owsianymi ale naprawdę uważam je za smaczne. Przepis ma drobne modyfikacje wobec tego poprzedniego. Ostatnio piekłam owsiankę, swoją
drogą niesamowita pyszota, ale zdjęcia nie zrobiłam, bo stwierdziłam , ze wyglądałoby mało apetycznie. :)

Składniki :6 łyżek
płatków owsianych górskich2- 3 czubate łyżki
mąki2 łyżki
cukru ( można zastąpić innym słodzikiem ,
miodem itp.)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (
soda odpada , bo placuszki robią się wtedy cierpkie)
jogurt ( dajemy tyle , by masa nie była za rzadka, u mnie naturalny )aromat ( dowolny, u mnie
rumowy;)łyżka
dżemu ( zamiast
cukru , by placuszki były smaczniejsze)
cukier puder ( do dekoracji)szyszka( do zagryzienia;D)Przygotowanie:Tak jak i w innych tego typu przepisach
płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy , aż wchłoną całą
wodę. Po tym czasie do miseczki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na chwilę nasze ciasto na placuszki , po czym smażymy je na patelni bez tłuszczu.Gotowe owsiaczki polewamy , posypujemy bądź smarujemy czym tam chcemy i zajadamy.Smacznego Głodownicy!

Szyszka to tylko dekoracja.;)"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra."EpikurOj tak, zgadzam się!