Wykonanie

Dzisiaj specjalnie dla Was mój ulubiony przysmak na chłodne wieczory – zupa krem. Spodziewajcie się większej ilości przepisów tego typu, ponieważ pod choinkę dostałam od mojego mężczyzny wymarzony blender. Ręce aż same rwą się do pracy, dlatego dzisiaj esencjonalnie i szybko – czyli tak jak lubię najbardziej.Składniki:Dwie łyżki
oliwy z oliwek1
por2
marchewki1
brokuł2 ząbki
czosnku2 szklanki
wody2 szklanki
mleka0.5 szklanki
śmietanki 30%Liść laurowySok z połowy
cytrynySól,
pieprzPrzygotowanie:Rozgrzej
oliwę w dużym garnku, a następnie wsyp posiekanego
pora i podsmaż do momentu aż zmięknie. Dodaj pokrojonego
brokuła,
marchewkę, dwa ząbki
czosnku, 2 szklanki
mleka,
wodę,
liść laurowy,
sól i
pieprz.Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.Gdy warzywa zmiękną dodaj pół szklanki
śmietanki 30% i doprowadź do wrzenia.Zdejmij na chwilę garnek z gazu, wyjmij
liść laurowy i blenderem zmiksuj zupę na krem.Następnie dodaj
sok z cytryny i przypraw zupę do smaku (do mojej dodałam nieco
curry).Ponownie doprowadź zupę do wrzenia.Podawaj z dodatkiem grzanek bądź
słonecznika.