ßßß Cookit - przepis na Nerka wieprzowa z sałatką i sosem szafranowym ! i !

Nerka wieprzowa z sałatką i sosem szafranowym ! i !

nazwa

Wykonanie

Dziś coś czego nigdy wcześniej nie przygotowywałem ani też nie próbowałem, totalna improwizacja. Dlatego też będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie.
Składniki:
masło roślinne
ok 5 g szafranu
śmietana 18 % ( do sosów) 150 ml
sałata lodowa
pomidor ( lub garść pomidorów koktajlowych)
ogórek
cebula dymka
kostka bulion drobiowy
2 nerki wieprzowe
ok 100 ml białego wina
trawa cytrynowa
słodki sos sojowy (kecap manis)
Sos szafranowy
Kostkę bulion rozpuszczamy w ok 100 ml wrzątku.
W niewielkim rondelku klarujemy łyżeczkę masła roślinnego, a następnie dodajemy szafran i dodajemy ok 25 ml białego wina.
Kiedy szafran puści kolor wlewamy bulion do rondelka z masłem i szafranem i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy uprzednio rozgniecioną i związaną w supeł trawę cytrynową i pozostawiamy na ogniu ok 5 minut.
Sos zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy ok 75 ml śmietany dla zagęszczenia sosu.
Przed podaniem sos należy przelać przez sitko w celu odcedzenia trawy cytrynowej.
Sałatka
Sałatę lodową drobno siekamy tak samo jak i cebulę dymkę
Ogórek kroimy w drobną kostkę
Pomidora kroimy na cztery części a następnie każdą z nich na plasterki
Wszystkie warzywa mieszamy nie dodając oliwy z oliwek
Nerka wieprzowa
Nerki należy dokładnie osuszyć i bardzo dokładnie oczyścić. Następnie nerki kroimy na średniej wielkości kawałki ( nie za małe ponieważ podczas smażenia znacznie się skurczą)
Na patelni klarujemy łyżeczkę masła. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone nerki i smażymy na średnim ogniu pilnując aby się nie przypaliły.
Kiedy mięso już się zetnie dodajemy dwie duże łyżki słodkiego sosu sojowego. całość smażymy aż sos prawie w całości wyparuje, a nerki będą w całości usmażone. W tym celu możemy je ponacinać aby sprawdzić czy w środku są już gotowe.
Pamiętajmy że neki posiadają intensywny smak natomiast sos szafranowy jest niezwykle delikatny, dlatego też sosem najlepiej polać sałatkę aby w pełni rozkoszować się jego smakiem.
Smacznego ! i !
Źródło:http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/10/nerka-wieprzowa-z-saatka-i-sosem.html