Wykonanie
Dziś coś czego nigdy wcześniej nie przygotowywałem ani też nie próbowałem, totalna improwizacja. Dlatego też
będę wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie.Składniki:
masło roślinneok 5 g
szafranuśmietana 18 % ( do
sosów) 150 ml
sałata lodowapomidor ( lub garść
pomidorów koktajlowych)
ogórekcebula dymkakostka
bulion drobiowy2
nerki wieprzoweok 100 ml
białego winatrawa cytrynowasłodki
sos sojowy (kecap manis)Sos
szafranowyKostkę
bulion rozpuszczamy w ok 100 ml wrzątku.W niewielkim rondelku klarujemy łyżeczkę
masła roślinnego, a następnie dodajemy
szafran i dodajemy ok 25 ml
białego wina.Kiedy
szafran puści kolor wlewamy
bulion do rondelka z
masłem i
szafranem i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy uprzednio rozgniecioną i związaną w supeł
trawę cytrynową i pozostawiamy na ogniu ok 5 minut.Sos zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy ok 75 ml
śmietany dla zagęszczenia sosu.Przed podaniem sos należy przelać przez sitko w celu odcedzenia
trawy cytrynowej.
SałatkaSałatę lodową drobno siekamy tak samo jak i
cebulę dymkęOgórek kroimy w drobną kostkę
Pomidora kroimy na cztery części a następnie każdą z nich na plasterkiWszystkie warzywa mieszamy nie dodając
oliwy z oliwekNerka wieprzowaNerki należy dokładnie osuszyć i bardzo dokładnie oczyścić. Następnie nerki kroimy na średniej wielkości kawałki ( nie za małe ponieważ podczas smażenia znacznie się skurczą)Na patelni klarujemy łyżeczkę
masła. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone nerki i smażymy na średnim ogniu pilnując aby się nie przypaliły.Kiedy
mięso już się zetnie dodajemy dwie duże łyżki słodkiego
sosu sojowego. całość smażymy aż sos prawie w całości wyparuje, a nerki będą w całości usmażone. W tym celu możemy je ponacinać aby sprawdzić czy w środku są już gotowe.Pamiętajmy że neki posiadają intensywny smak natomiast sos
szafranowy jest niezwykle delikatny, dlatego też sosem najlepiej polać
sałatkę aby w pełni rozkoszować się jego smakiem.Smacznego ! i !