ßßß Cookit - przepis na Bakmie Goreng ( makaron smażony, wersja wegetariańska)

Bakmie Goreng ( makaron smażony, wersja wegetariańska)

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałbym zaproponować przepis na, pierwszą jak na razie na moim blogu, potrawę wegetariańską. Pomimo iż uważam że wegetarianie wiele tracą rezygnując z jedzenia mięsa, to zrezygnowanie z niego od czasu do czasu nie zaszkodzi. Zachęcam do spróbowania tej potrawy gdyż jej przygotowanie nie jest skomplikowane a i czas jej sporządzania jest bardzo krótki. Aha i jeszcze jedno, jeśli będziecie podawać tą potrawę indonezyjczykowi lub malezyjczykowi to postarajcie się aby w procesie smażenia nie rozdrabniać makaronu, im jest on dłuższy tym lepiej. Wydawać by się mogło że to detal ale się opłaci hehehehe. Do spożywania tej potrawy najlepiej użyć widelca i łyżki.
Życzę miłej zabawy i smacznych jej wyników :-)
Składniki:
Makaron jajeczny ( z zupki chińskiej)
2 jaja
½ cebuli
Ząbek czosnku
Kapusta pekińska
Ogórek
Pomidor
Sambal oelek (lub roztarte i rozgniecione papryczki chili )
Słodki sos sojowy (Kecap Manis)
Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 3-4 minut. Na woku rozgrzewamy małą łyżeczkę oleju i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łyżeczkę sambalu ( w zależności od preferencji, ja zawsze daje minimum dwie J ). Całość podsmażamy ok 1 minuty, następnie podsmażone warzywa zgarniamy na jedną połowę woka, na drugą połowę natomiast wbijamy jajko minimalnie je rozbełtując. Jajko smażymy aż całkowicie się zetnie i dodajemy odcedzony uprzednio makaron. Całość smażymy mieszając i dodajemy łyżeczkę słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis). Na sam koniec dodajemy garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej. W między czasie możemy na niewielkiej patelni usmażyć jajko sadzone, które kładziemy na górze makaronu. Potrawę należy podać z pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem oraz plasterkami pomidora oraz z prażynkami (najlepiej rybnymi, natomiast każde inne również spełniają swoje zadanie J ) co na pewno wzbogaca jej smak.
Smacznego ! ! !
Źródło:http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/04/bakmie-goreng-makaron-smazony-wersja.html