Wykonanie
Na deser dziś kruche babeczki nadziane masą
makową, nie kupną tylko zrobioną własnoręcznie z
rodzynkami,
skórką pomarańczową i
miodem. Pachną i smakują wyśmienicie i baaardzo
makowo! Przygotowanie masy makowej wydłuża zdecydowanie czas ich przygotowania, ale można też użyć gotowej masy i wzbogacić ją o
bakalie. Wpisuję te babeczki na listę dań, które planuję zrobić na zbliżającą się Gwiazdkę - dzisiaj już przymiarka z reniferem, ale i te z serduszkami są urocze.Wyczytałam kiedyś, że np. w Libii nie można posiadać nawet zwyczajnych ziaren jadalnego
maku, jest on nielegalny! O zgrozo, bo jeśli ktoś tego nie wie i przekroczy granicę Libii nawet z niewielką torebką
maku w bagażu może skończyć jak filmowa Bridget Jones w Tajlandii, a takich przystojnych prawników jak Colin Firth coraz mniej współcześnie :p ...

Babeczka od
serca !

Przygotowanie ciasta i tarka Mrs Green! pierwszy raz w użyciu!

Ukochana foremka puzzel

Składniki na kruche babeczki (porcja na 6 babeczek o średnicy foremek 9 cm)150 gram
mąki tortowej75 gram
margaryny30 gram
cukru pudru2
żółtkaMasa makowa2 szklanki
maku100 gram
rodzynek sułtańskich3 łyżki
skórki pomarańczowej1 łyżka
miodu1 łyżka
cukru pudru (do smaku)1
białkocukier puder i
cukrowe śnieżynki do ozdoby
Mak zalewamy wrzątkiem, tak aby
woda przykryła
mak i odstawiamy na noc do namoczenia, Następnego dnia odlewamy nadmiar
wody i mielimy
mak dwukrotnie przez maszynkę.
Potem dodajemy do masy
rodzynki (namoczone uprzednio w gorącej wodzie),
miód,
skórkę pomarańczową i dosładzamy
cukrem pudrem.
Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą
makową, mieszamy dokładnie wszystkie składniki.Na stolnicę przesiewamy
mąkę i
cukier puder, siekamy z
margaryną, następnie wbijamy do ciasta
żółtka. Zagniatamy ciasto i odkładamy ¼ część ciasta do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wykrawamy krążki na babeczki większe o około 2 cm niż średnica foremek. Wykładamy foremki
ciastem, nadziewamy masą
makową babeczki, a z ciasta odłożonego do lodówki wykrawamy mini-
ciasteczka (o dowolnych kształtach), które ozdobią wierzch babeczek. U mnie już świąteczny wzór renifera. Pieczemy babeczki w 185 stopniach około 20 minut, aż boki babeczki zaczną odstawać od foremki a ciasto będzie miało kolor złoty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia i dekorujemy
cukrem pudrem i
cukrową posypką.