Wykonanie
Uwielbiam mączne przepisy, dlatego naleśniki i pierożki są dla mnie potrawami, które w rożnych kombinacjach
mogę przyrządzać i smakować i chyba nigdy mi się nie znudzą :) Mój mąż jako jedną z zalet "małżeńskiego stanu" wymienia właśnie niedzielne śniadanie z naleśnikami i
dżemem truskawkowym :pDzisiaj propozycja naleśników obiadowych, z
cukinia,
brokułami i
serem pleśniowym zwinięte w fikuśne sakiewki:)Zawiązywać sakiewki można także cienkim
szczypiorem :) Smacznego!1
jajko1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki tortowej8 różyczek
mrożonych brokułów8 plastrów małej
cukinii4 łyżki
śmietany 18% do
sosów2 ząbki
czosnku½
sera camembert (u mnie Merci Chef naturalny)
oreganosólpieprzolej do smażenia2 gałązki świeżego
tymiankuRóżyczki
brokułów gotować w gorącej wodzie około 4-5 minut, wyjąć z
wody pokroić na mniejsze części.
Cukinię posiekać w kostkę,
czosnek wycisnąć przez praskę, następnie na łyżce
oliwy blanszować
czosnek,
cukinię i
brokuły, dodać
śmietanę 18% oraz pokrojony na kawałki
ser camembert, przyprawić
ziołami i mieszając dusić farsz do naleśników przez 8 minut.W tym czasie
jajko wbić do miski, dodać
mleko i
mąkę i zmiksować na gładką masę. Usmażyć naleśniki. Nadzienie należy kłaść na sam środek naleśnika i zwijać brzegi w kształt sakiewek. Przewiązywać naleśnik gałązką
tymianku lub
szczypiorku czy innych ulubionych
ziół. Porcja dla 2 – 3 osób.

Przepis bierze udział w cukiniowej akcji: