Wykonanie
30 stopni w słońcu, marzy się coś orzeźwoającego, chłodnego...Szklaneczka
wody z
cytryną i
miętą, mojito, frappe albo sernik na zimno :) idealny na wieczór na tarasie, w ogrodzie czy balkonie :) Na bazie
jogurtu zamiast
śmietany kremówki stanowi alternatywe dla czegoś słodkiego, a jednak chociaż odrobinę mniej kalorycznego :)1200 gram
jogurtu naturalnegogalaretka kiwigalaretka pomarańczowagalaretka wiśniowa2 łyżki
żelatyny¾ szklanki
cukru pudru1 opakowanie okrągłych
biszkoptów½ szklanki
mleka4 łyżki
wody¼ szklanki
wodytruskawkiBiszkopty nasączać w
mleku i układać w tortownicy ściśle, jeden obok drugiego. Następnie do 1
jogurtu 400 gram dodać
galaretkę wiśniową rozpuszczoną letnią, wymieszać, wylać do tortownicy, wstawić do lodówki. Jak stężeje wylać na ciasto schłodzoną rozpuszczoną
galaretkę kiwi, wstawić do lodówki. Ubić
jogurt naturalny z
cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej
wody,
potem zalać gorącą
wodą (1/4 szklanki), wymieszać dobrze, wystudzić, ale jeszcze letnią wlać do
jogurtu, wstawić na 10 minut do lodówki, taką tężejącą masę
jogurtową wylać do tortownicy, wyrównać
gorę, wstawić do lodówki aż stężeje, układać
truskawki na cieście i zalać
galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki do stężenia.