Wykonanie
M poprosił o
ciasteczka z lukrem
cytrynowym, takim "jak robi mamusia"...Nie lada wyzwanie, ale myślę że z zadania wybrnęłam śpiewająco.Czas przygotowania : 1 , 5 - 2h (razem z chłodzeniem)Składniki (na ok 60 sztuk):- kostka miękkiego
masła- 3/4 szklanki
cukru- opakowanie
cukru waniliowego- 2 i 1/2 szklanki
mąki- 1
jajko- 1
żółtko-
lukier cytrynowy1.
Masło,
cukier i
cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę.2. Dodaj
jajko,
żółtko,
mąkę i zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto.3. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.4. Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy porcjami rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Foremką wycinaj
ciasteczka i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5.
Ciasteczka piecz partiami w piekarniku rozgrzanym do 150 oC przez 10-12 min, aż będą złociste.6. Upieczone i przestudzone
ciasteczka posmaruj lukrem i ewentualnie posyp posypką (
czekoladą,
migdałami, cukiereczkami itp). Poczekaj aż
lukier zastygnie.

Przepis na
lukier:
cukier puder wymieszaj z
cytryną, dodaj
oliwę i
wodę. Jeżeli
lukier będzie za rzadki - dodaj
cukru pudru, jeżeli za gęste - dodaj
wody.Smacznego :)

Bardzo łatwe, lecz pracochłonne
ciasteczka.