Wykonanie
Danie wygląda niezbyt ciekawie. Nie polecam osobą mającym dużą potrzebę estetycznego jedzenia. M stwierdził, że wygląda jak wymiociny kota - to chyba dobrze opisuje wygląd potrawy.Ale w smaku.... oż cholera! Rewelacja jak dla mnie. Nie spodziewałam się takiego fajnego smaku.
Czas przygotowania : 45minSkładniki (na 2 porcje):- 1/2 szklanki
ryżu długoziarnistego- 1 szklanka
bulionu drobiowego- 1 szklanka
soku pomidorowego- ok 250g
mięsa z kurczaka-
czerwona papryka-
cebula- puszka
zielonego groszku- ząbek
czosnku-
oliwa do smażenia-
suszone oregano,
słodka papryka,
pieprz kajeński,
sól,
pieprzKurczaka i
cebulę pokrój w kostkę,
paprykę w paski.
Kurczaka natrzyj
solą i
pieprzem. Rozgrzej
oliwę, dodaj kawałki
kurczaka, dodaj
cebulę,
paprykę,
czosnek i
oregano. Smaż około 5 minut, dodaj łyżkę
słodkiej papryki i łyżeczkę
pieprzu kajeńskiego. Dodaj
ryż, wlej
bulion i
sok pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok 25 minut, aż
ryż będzie miękki. Jeżeli
ryż wchłonie wcześniej cały płyn, dodaj jeszcze nieco
bulionu. Wsyp
groszek, delikatnie wymieszaj i przykryj. Podgrzewaj jeszcze przez około 2-3 minuty, aż
groszek będzie ugotowany. Przypraw do smaku
solą i
pieprzem.