Wykonanie
Dawno nie
jadłam czegoś takiego dobrego. Przygotowanie nie wymaga wiele umiejętności (poza zgrabnością w kuchni, której czasami mi brak - efektem tego jest poparzenie). M bardzo się objadł, co znaczy że musiało mu bardzo smakować. Gdy zjadł, przyciągnął mnie do siebie, pocałował i powiedział "dziękuję, było
zaje*****"Uwielbiam gotować, gdy jedzący to doceniają!
Czas przygotowania: ok 1hSkładniki (na 2-3 porcje):- 250g mielonej
wieprzowiny- 2 średnie
cukinie- 1
cebula- 2
pomidory- 5 średniej wielkości
pieczarek- 1 ząbek
czosnku- 1 opakowania
sera mozzarella-
zioła prowansalskie,
bazylia,
chilli-
pieprz,
sólCukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń pestki. Pozostały
pomidor pokrój w kostkę.
Cebulę i
pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej
olej, dodaj
cebulę. Dodaj
sól,
pieprz,
chilli,
zioła. Następnie dodaj
pieczarki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Dodaj
mięso i smaż aż się zarumieni. Dodaj pokrojone
pomidory.
Całość smaż, aż płyn się zredukuje i sos będzie stosunkowo gęsty. Napełnij wydrążone
cukinie i przykryj je plasterkami
sera.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 oC na około 15 min.Smacznego!